Nyheter:
Sjef for Hæren, generalmajor Lars Lervik roser Hærens hovedtillitsvalgt Linnea Huseby Røbech for å ha adressert problemet med manglende bind og tamponger.
Foto: Privat
Forsvaret gjør bind og tamponger tilgjengelig og gratis for soldatene
- Vi vil rekvirere det gjennom forsyningsystemet, slik som vi gjør med kakao og skokrem, sier Hærsjef Lars Lervik.
Tirsdag skrev Forsvarets forum om svenske vernepliktige som nå får gratis menstruasjonsartikler. Det svenske forsvaret har uttalt at målet med kampanjen er å vise unge kvinner at alle skal få de samme forutsetningene for å løse oppdraget.
Her i Norge sa Hærens hovedtillitsvalgt Linnea Huseby Røbech at det bør være en selvfølge at det for eksempel etterforsynes bind og tamponger i felt, på lik linje som mat og andre forbruksartikler.
– Etter min mening handler dette om en troverdig og operativ tilnærming til Forsvarets viktigste ressurs: våre soldater, sa Røbech.
Nå roses hun av sjef for Hæren, generalmajor Lars Lervik.
– Jeg har lyst til å skryte av Hærens hovedstillitsvalgt Linnea som har satt fokus på et viktig område gjennom artikkelen hos dere. Vi har hatt en rask gjennomgang av saken og Hæren vil umiddelbart sette i gang tiltak for å sikre at bind og tamponger blir tilgjengelig for soldatene i garnison og felt, sier Lervik på telefon onsdag ettermiddag.
Gjelder hele Forsvaret
Det er ikke bare Hærsoldatene som får bind og tamponger. Lervik opplyser at han og de andre grensjefene ble enige allerede i går, men at de trengte dagen i dag til å finne ut hvordan det skulle gjøres. Forsvarets logistikkorganisasjon og Forsvarets personell- og vernepliktsenter er også involvert.
– Vi vil rekvirere det gjennom forsyningsystemet, slik som vi gjør med kakao og skokrem. Så vil det bli tilgjengelig både til fest og hverdags, sier Lervik med et smil.
Bind og tamponger er forsyningsartikler i Forsvaret og artiklene inngår i rammeavtale for medisinsk utstyr, opplyser Vegard Finberg i Forsvarsdepartementet.
Han skriver i en e-post til Forsvarets forum at artiklene kan rekvireres i forsyningssystemet og at Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) leverer på de bestillinger som kommer inn.
Det betyr også at det kan gå raskt før artikkelen blir tilgjengelig. Akkurat hvor raskt er litt usikkert. Nå skal det først legges inn en bestilling.
– Det handler om operativ evne. At alle soldatene har samme forutsetningene, understreker Lervik.
Han sier han var kjent med utfordringen, men er usikker på hvorfor det ikke er blitt tatt tak i tidligere.
– Men når artikkelen kom og vi fikk snakket med Linnea, så tenkte vi: hvorfor ikke?
– Betyr det at man ikke har vært klar over de mulighetene som lå der?
– Det synes i hvert fall som om vi ikke har utnyttet alle mulighetene fullt ut - det gjør vi noe med nå, svarer Lervik.
Fornøyd
Sammen med Lervik i Bardufoss, sitter også en fornøyd Linnea Huseby Røbech.
– Det her var hele hensikten. Å få satt lys på dette grunnleggende behovet som har vært der. Jeg opplever at ledelsen har vært veldig med, forteller hun over telefon til Forsvarets forum.
Hun understreker igjen at det viktigste for TVO er ikke problemstillingen om det skal være gratis eller ei, men at det må være tilgjengelig.
– Det viktigste for oss er etterforsyning i felt og at det er tilgjengelighet ved behov.
Lervik forklarer at de må komme litt tilbake til selve gjennomføringen, fordi behovene vil variere fra lokasjon til lokasjon - om du er på fregatt eller i teig. Men, det skal forsynes på samme måte som andre typer forbruksartikler.
– Hva kommer dette til å koste Forsvaret?
– Det kommer til å ha en kostnad. Det koster å ha et operativt forsvar, men det får vi til, svarer Lervik.