Nyheter:
Svenske vernepliktige får gratis menstruasjonsartikler – dekkes av tjenestetillegget svarer Forsvaret
Det svenske forsvaret skriver at målet med kampanjen er å vise unge kvinner at alle skal få de samme forutsetningene for å løse oppdraget.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det svenske forsvarets beslutning om å gi kvinner gratis bind og tamponger er ett av 40 punkter i et svensk prosjekt. Målet med prosjektet er å fjerne hindre for kvinner i militæret og legge til rette for at flere kvinner kan rekrutteres. Målet er at 30 prosent av de vernepliktige innen 2025 skal være kvinner.
Det skriver den svenske nettavisen Expressen.
– Jeg synes dette er en ekstremt positiv beslutning som Forsvaret tar, har den svenske likestillingsministeren Åsa Lindhagen (MP) tidligere sagt til svenske Radio Ekot, og fortsetter:
– Da sender også denne avgjørelsen et veldig tydelig signal om at kvinner selvfølgelig er en åpenbar del av Forsvaret.
– Må besørges selv
I Norge er andelen kvinnelige vernepliktige 29 prosent. Forsvarets forum har spurt Forsvaret hva de tenker om det svenske tiltaket og om om det kan være aktuelt å gjøre det samme i Norge.
Orlogskaptein Thomas Gjesdal i Forsvarets kommunikasjonsenhet svarer at innhold i Personlig bekledning og utrustning (PBU) er en dynamisk prosess.
– Hva er behovet for utrustning til soldater sett mot hvilken tjeneste de skal gjennomføre? Hygieneartikler som barbersett til menn, shampoo og dusjsåpe, og tamponger til kvinner, har til nå ikke vært en del av soldatenes PBU, sier Gjesdal.
– Dette skal den enkelte besørge selv, og dekkes av tjenestetillegget.
Tillitsvalgt hyller svenskenes grep
Hovedtillitsvalgt i Hæren Linnea Huseby Røbech mener det er vesentlig at kvinner får tilgang på sanitærartikler uavhengig av hvor man tjenestegjør eller oppholder seg.
Hun trekker fram at det bør være en selvfølge at det for eksempel etterforsynes bind og tamponger i felt, på lik linje som mat og annet forbruk.
Hun mener at Forsvarets utfordring handler om tid, tilgjengelighet og uforutsigbarhet.
– Etter min mening handler dette om en troverdig og operativ tilnærming til Forsvarets viktigste ressurs: våre soldater, sier Røbech.
– Helt siden kvinner begynte å tjenestegjøre i Forsvaret har de selv tatt ansvar for planlegging og innkjøp av egne sanitærartikler.
Hun er positiv til svenskenes løsning, selv om hun forklarer at det er ikke noe tvil om at kvinner har vist seg i stand til å håndtere dette på egen hånd. Men at noe fungerer er imidlertid ikke ensbetydende med at det utgjør den beste løsningen.
– Endringer er en del av vår utvikling, også når det gjelder Forsvaret. Med dette utjevnes de kjønnsmessige forskjellene, skriver hun.
Røbech legger også vekt på grunntanken «Train as you fight, fight as you train». Da mener hun det er lite formålstjenlig at kvinner som tjenestegjør i en faktisk krise eller krig skal springe på Rema «i pausen».
– All den tid dagens ordning er en fredstidsordning, blir spørsmålet om Forsvaret mener at nåværende løsning også er bærekraftig i en krise- eller krigssituasjon?
– Det handler om likestilling
Assistant Professor og prisbelønt likestillingsekspert og forfatter Benja Stig Fagerland har selv løftet dette temaet i sosiale medier. Hun er tidligere kåret til en av de tolv mest inspirerende kvinnene i Europa, av «The European Institute for Gender Equalisation» (EIGE).
Hun har en datter som er vernepliktig på Ørland og mener den svenske løsningen er moderne og tidsriktig.
– Sverige ønsker på lik linje som i Norge at vi skal få flere kvinner inn i Forsvaret og har satt flere må-krav på det, sier hun til Soldatnytt.
– Og jeg mener at det å få gratis bind og tamponger handler om at alle skal ha like muligheter og forutsetninger for å utføre jobben sin i Forsvaret.
– Hvorfor er det slik i 2021 at toalettpapir ses på som en nødvendighet, mens menstruasjonspapirer ikke er det?
– Hvorfor er det problematisk at det ikke er gratis i Norge?
– Det er mye som er bra når det gjelder likestilling i Forsvaret i Norge, men det halter på noen områder. Som det her, sier hun.
Les også: – Kvinnesatsing lønner seg
Fagerland mener at menstruasjonsartikler burde vært gratis for kvinner i Forsvaret.
– På samme måte som at uniformer tilpasses begge kjønn, slik at man sikrer at jenter vil inn i Forsvaret, sier hun.
– Suksessen ligger i detaljene – ikke bare i de overordnede målene. De små tingene – som menstruasjonsartikler – er viktige på flere plan, forklarer hun.
Forsvärsmakten skriver på egne sider at de har gjort bind og tamponger gratis og deretter gått ut med kampanjen i sosiale medier «for att visa målgruppen kvinnor mellan 15 och 23 år att Försvarsmakten är en modern arbetsplats där alla ska ha samma förutsättningar att lösa sina uppgifter.»