Morgendrillen

NY STILLING: Orlogskaptein Sandra Stahl flyttet i januar til Brussel for å fortsette sin militære karriere i NATO. På bildet er hun utenfor hovedkvarteret til NATO, den 3. februar 2022.

Sandras barn får både brif hver morgen og kontrollspørsmål om skolesekk-innholdet

I januar flyttet hun til Brussel for å begynne i sin nye stilling som adjutanten til sjefen for militærmisjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Sandra Stahl

Alder: 38 år

Yrke: Adjutant til sjef MMB/NATO HQ

Sted: Brussel, Belgia

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Morgenen min er ganske enkel om mannen min er hjemme, for da tar han morgenrutinen med barna. Klokken står på 06.00 og jeg smetter ut før alle våkner. Når jeg er alene med barna er det en litt større operasjon.

– Hva er det første du gjør?

– Steller tvillingene og vekker skolejentene. Under frokosten får barna kontrollspørsmål på innholdet i sekken og treningsbagen sin, og en rask briefing om dagens hendelser. De eldste jentene tar skolebussen og jeg kjører tvillingene til barnehagen, og når jeg omsider er alene i bilen lytter jeg til nyhetskanalen til jeg kommer frem til jobb.

– Når starter arbeidet?

– Det starter mellom 06.30 og 08.30, alt ettersom! Aller helst tidlig og etter en treningsøkt.

– Pensko eller feltstøvler?

– Jeg bruker pensko på jobb hver dag, noe annet ville sett rart ut på et hovedkvarter. Men en tur ut i felten med god-støvlene på er veldig kjærkomment.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg kan ikke forestille meg noe døvere enn å løpe maraton i en flokk med andre, men jeg elsker å løpe lange turer i skogen, gjerne med en god venninne.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Humor og gode historier! Ingenting letter bedre på stemningen enn en skikkelig morsom historie.

– Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Det må ha vært en lunsj hvor jeg ble servert drink på drink til maten, og plutselig skulle vi kaste hver rest i glasset på bakken til ære for våre falne kamerater. Jeg syntes at det var en smule pussig, men var i grunn lettet over at vi slapp å drikke mer.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg skulle gjerne delt en pose FR med min mor. Det var hun som inspirerte meg til å begynne i Forsvaret og søke Sjøkrigsskolen. Jeg hadde ikke vært der jeg er nå om det ikke var for henne. I tillegg var hun en morsom turkamerat og hadde alltid en morsom «litt på kanten» historie å fortelle! Dessverre gikk hun bort kort tid etter at jeg graduerte.

– Smartklokke – yay or nay?

– Yay! Bruker den til å tracke trening og den gir muligheten til rask respons på alle medier, noe som er viktig i min jobb og hverdag.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Den største utfordringen hos oss akkurat nå er naturligvis Ukraina-krisen. Den opptar oss alle her både på militær og politisk side, og man kan føle på alvoret i gangene.

– I Forsvaret generelt mener jeg at vi har en utfordring med å beholde kompetanse. Vi bruker enorme ressurser på å finne og utdanne de beste kandidatene, men vi er ikke alltid like gode på å bevare personellet. Vi må fortsette å holde oss relevante, investere mer i mangfold og modernisere oss i takt med samfunnet for at vi skal vi skal beholde de gode folka. Eksempelvis burde det vært lettere å videreutdanne seg tidligere enn det er i dag.

– Det burde også være enklere å returnere til Forsvaret etter en periode i det sivile og da få anerkjennelse for erfaringen du bringer med deg inn. Jeg mener Forsvaret er tjent med en slik kompetanseutveksling.

– Og til sist en sak som jeg brenner ekstra for er at Forsvaret må tørre å gi kvinner karriereutviklende jobber under svangerskap og i småbarnsperioden, eller tilrettelegge med administrative jobber og kompetanseheving. Når en ansatt stifter familie er man naturligvis ikke like fleksibel i en periode. Da er det synd om man blir satt på sidelinjen eller problematisert isteden for å finne en løsning som gjør at man kan fortsette å være en ressurs. Forsvaret er en fantastisk arbeidsplass og det må vi jobbe for at det skal fortsette å være.

Powered by Labrador CMS