Nyheter
Natosjefen blir sentralbanksjef
Fredag ble det bekreftet at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg (62) er den nye sjefen i Norges Bank.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den formelle utnevnelsen ble gjort i statsråd fredag. Stoltenberg tiltrer trolig i stillingen 1. desember og er utnevnt for en periode på seks år.
Natos generalsekretær har som kjent vært både statsminister og partileder i Arbeiderpartiet.
Stoltenberg var én av to reelle kandidater til stillingen som ny sentralbanksjef. Han konkurrerte mot visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Omdiskutert
Stoltenbergs kandidatur har vært omdiskutert på grunn av de tette båndene han har til Arbeiderpartiet og til statsminister Jonas Gahr Støre, som har erklært seg inhabil i saken.
Debatten blåste opp igjen da det på nyåret ble kjent at stillingen som sentralbanksjef ble nevnt under to middager med oljefondssjef Nicolai Tangen og «landsmodersønn» Knut Brundtland, der Støre deltok i én og Stoltenberg i den andre.
Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet har imidlertid slått fast at Stoltenberg ikke er inhabil til stillingen som sentralbanksjef.
I sin vurdering skriver lovavdelingen blant annet at det er vanskelig å se at Stoltenberg i rollen som sentralbanksjef «vil behandle slike saker som vil kunne gi statsminister Støre personlige fordeler, selv om det ikke helt kan utelukkes».
Les også: – Vi må være sikre på at vi har utstyr og materiell vi trenger, sier Stoltenberg.
FrP vil granske ansettelsen
Et flertall av partiene på Stortinget har likevel uttalt seg kritisk om en eventuell ansettelse av Stoltenberg. Fremskrittspartiet vil ta initiativ til å granske prosessen som førte til ansettelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef.
– Frp er kritisk til ansettelsen av tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef. Det er ingen tvil om at han er kvalifisert, men de tette bindingene til statsministeren, partiet og regjeringen for øvrig gjør at det kan stilles spørsmål ved ansettelsen, sier partileder Sylvi Listhaug.
Partikollega Carl I. Hagen vil ta prosessen som førte til ansettelsen av Stoltenberg opp i kontrollkomiteen på Stortinget.
– Stortinget må få svar på om regjeringen har lagt positiv vekt på hans partipolitiske karriere som finansminister, næringsminister og statsminister eller om det ikke er tillagt vekt, sier Hagen.
Utnevnelsen av Stoltenberg kommer til å følges opp med grundige og gjennomtenkte spørsmål, supplerer Peter Frølich, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
– Ikke fordi vi legger til grunn at det har skjedd noe feil, men fordi det er viktig å kontrollere dette, særlig når utnevnelsen er så omdiskutert.
– Ikke et enmannsshow
Høyres Tina Bru gratulerer Stoltenberg, som ifølge henne utvilsomt er kvalifisert til jobben. Høyre tar valget til etterretning, sier hun.
– Jeg vil gratulere Jens Stoltenberg med jobben som ny sjef i Norges Bank. Det er ingen tvil om at han er kvalifisert for stillingen med sin lange og brede erfaring fra krevende lederjobber i Norge og internasjonalt. Det er regjeringens privilegium å utnevne sentralbanksjef, og Høyre tar valget til etterretning, sier Bru i en pressemelding.
Også NHO gratulerer.
– Stoltenberg er meget godt egnet for jobben. Han har ledererfaring fra skiftende tider. Han har ledet gjennomføring av store, krevende reformer. Han har god økonomisk forståelse. Og han er en svært god kommunikator, sier NHOs sjeføkonom Øysten Dørum.
– Han mangler både teoretisk og praktisk erfaring fra Norges Banks ansvarsområder. Men der vil Ida Wolden Baches erfaring og kompetanse utfylle hans på svært god måte. Vi vil få en svært sterk sentralbankledelse, mener han.
Dørum presiserer at sentralbanken ikke er «et enmannsshow».
– Stoltenberg får over 900 kollegaer. Renten settes av en komité, etter faglig begrunnede råd fra embetsverket. Forvaltningen utøves innen strenge rammer, trukket opp av regjering og storting. Personen på toppen er viktig, men selvfølgelig ikke alt, sier han.