Nyheter
DEBATT: Sentrale forsvarspolitikere møttes under debatt om «Fremtidens Forsvar», i Fanehallen på Akershus festning torsdag.
Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret
Moxnes under forsvarsdebatt: – Norge fungerer som et hangarskip for USA
Torsdag møttes sentrale forsvarspolitikere til debatt om «Fremtidens Forsvar». Der diskuterte de blant annet alliansepolitikk med USA og Nato.
– Norge fungerer som et hangarskip for USA. Styrker det vår sikkerhet at vi blir en plattform for militær kampkraft mot Russland?
Det spurte Rødt-politiker Bjørnar Moxnes i forbindelse med at sentrale norske forsvarspolitikere møttes torsdag ettermiddag for å diskutere problemstillinger rundt utviklingen av Forsvaret.
Debatten ble innledet av lederen av den nye forsvarskommisjonen, Knut Storberget. Han startet med å gå gjennom de viktigste utviklingstrendene i sikkerhetspolitikken de siste tiårene. Deretter satte han fokuset mot de sikkerhetspolitiske veivalgene Norge må ta videre.
Les mer: Tidligere justisminister Knut Storberget skal lede ny forsvarskommisjon
Det startet debatten om de utfordringene Norges forsvar står overfor. Personellmangel og effektivisering i Forsvaret var sentrale problemstillinger som ble diskutert. Også samarbeid med USA var blant det som ble diskutert. Det ble knyttet spesielt opp mot den spente situasjonen langs grensen mellom Russland og Ukraina.
Panelet besto av flere sentrale politikere. Forsvarsminister Odd-Roger Enoksen (Sp) var blant dem. I tillegg var flere medlemmer i utenriks- og forsvarskomiteen til stede: Bjørnar Moxnes (R), Ingrid Fiskaa (SV),
Se hele debatten her: Fremtidens forsvar: Debatt om utviklingen av Forsvaret
Det økende trusselbildet mot øst i Norge var det ganske enighet om, men virkemidlene for å håndtere dem viser tydelig politiske forskjeller.
Ønsker økt samarbeid
Hvordan vi skal samarbeide med allierte nasjoner i Europa og Nato er det uenighet om. Forsvarsminister Enoksen legger vekt på viktigheten av internasjonalt samarbeid.
– Vi er avhengige av våre alliansepartnere. Vi har til hensikt å utvikle dette også med våre nordiske alliansepartnere, uten at det går på bekostning av Nato, sier han.
Han utdyper at økt samarbeid i Nord-Norge, med blant annet USA og Storbritannia vil føre til avspenning med Russland.
Elvestuen, Tybring-Gjedde og Elvenes er enige i at tett samarbeid er viktig for Norges sikkerhetssituasjon. Men ikke alle i panelet mener USAs tilstedeværelse er bare positivt.
– Hvor tett skal Norge være med USA, spør Fiskaas.
«Baseavtale» og stormaktsrivalisering
Hun peker blant annet på forslaget det hun betegner som «baseavtalen med USA», som blant annet medfører at amerikanerne får økt tilstedeværelse i Norge. Avtalen skal behandles i Stortinget til våren.
– Vi kan ta en større del av oppgavene selv, så vi ikke slipper USA stadig nærmere grensen til Russland, og dermed bidrar til å fyre opp under stormaktsrivaliseringen, mener hun.
Forsvarsminister Enoksen, deler ikke denne oppfatningen. I et debattinnlegg publisert 2. februar skrev han at «det er misvisende å kalle tilleggsavtalen for en baseavtale, slik enkelte kritiske røster gjør».
Les innlegg fra Forsvarsministeren om avtalen: Tilleggsavtalen med USA vil styrke Norges sikkerhet
Bjørnar Moxnes på sin side var mer tydelig, og mente Norge må ta tilbake suvereniteten i nord.
– Norge fungerer som et hangarskip for USA mot Russland. Styrker det vår sikkerhet at vi blir en plattform for militær kampkraft mot Russland?