Nyheter

TRE GREP: Dårlig dialog med Nato, sikkerhetssituasjonen i Europa, og reduksjon av våpen, er områder Nato mener at Russland må gjøre noe med.
TRE GREP: Dårlig dialog med Nato, sikkerhetssituasjonen i Europa, og reduksjon av våpen, er områder Nato mener at Russland må gjøre noe med.

Stoltenberg: Tre hovedområder i vårt forslag til Russland

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg sier forsvarsalliansen har tre hovedområder i det skriftlige svaret de har sendt til Russland.

Publisert

– Vi ber Russland nok en gang om å deeskalere situasjonen, sier generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nato har sendt et skriftlig forslag til Russland sammen med USA. I det er det tre hovedområder der forsvarsalliansen ser behov for forbedringer.

– Først er forholdet mellom Nato og Russland. Russland har kuttet diplomatiske bånd med Nato, noe som gjør samtaler vanskelig. Det andre er sikkerhetssituasjonen i Europa, i og rundt Ukraina. Vi vil høre på Russlands bekymringer. Det tredje er reduksjon av risiko, åpenhet og våpenkontroll, sa Stoltenberg.

Les mer: Som marineoffiser er jeg bekymret over hvorfor marineoffiserer bekymrer seg

Han sier Nato og Russland kan ha gjensidig nytte av forslagene de nå har kommet med.

– Vi håper og jobber for en politisk løsning, den gode løsningen, men vi er også forberedt på det verste, sier Stoltenberg.

Parallelt med samtalene med Russland øker Nato beredskapen til sine styrker, med tilstedeværelse i Svartehavet og Østersjøen.

– Der har vi utplassert flere fly og flere skip, i hovedsak med oppgave å overvåke og drive etterretning, sier Stoltenberg.

I likhet med USA gjentar han at Nato mener Ukraina og alle andre land må kunne velge fritt hvem de vil alliere seg med.

– Vi respekterer de land som ønsker å være med i Nato, og vi respekterer de land som ikke ønsker medlemskap, sier Stoltenberg.

Les også: Ukraina-krisen påvirker også Norge

Powered by Labrador CMS