Morgendrillen
Gjermund Eides beste triks for velferd på øvelse: – Tjenestegjør på en stridsvogn!
Da han besøkte italienske styrker i Herat, føltes det som å gå fra Afghanistans støvete gater til en fortausrestaurant i Roma på tre sekunder.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– Jeg har vekkerklokken normalt på en gang mellom halv syv og syv. Det første jeg gjør er å sjekke om jeg har tid til å sove ti minutter til. Hvis det ikke er mulig, sjekker jeg epost for å se om det har skjedd noe gjennom natten. Så kommer kraftanstrengelsen med å svinge beina ned på gulvet og å komme seg opp.
– Hva er det første du gjør?
– Tar en lang og god dusj for å gni søvnen ut av øynene.
– Når starter arbeidet?
– En vanlig arbeidsdag begynner i 8-9-tiden. Vi bør ha folk på kontoret før sjefen kommer, og heldigvis har jeg gode kollegaer som er kjappere enn meg om morgenen.
– Pensko eller feltstøvler?
– Det går nok mest i «sko, mann, sorte». På jobben går jeg i tjenesteuniform 99 av 100 dager, og feltstøvlene er kun på ved besøk til eksempelvis Afghanistan eller Irak.
– Pumpe jern eller løpe maraton?
– Helst ingen av delene. Tar meg heller en lengre sykkeltur. Her i Belgia er forholdene for sykling veldig gode, og det er mye å se om man bare kommer seg litt utenfor Brussel by.
– Beste triks for velferd på øvelse?
– Det beste trikset er å tjenestegjøre på en stridsvogn. Da har du med deg alt du trenger, og også et varmt motorrom å sove på om natten. Det er velferd!
– Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Tror det må ha vært når jeg var med generalsekretær Stoltenberg på besøk til de italienske styrkene i Herat i Afghanistan. Oppdraget i Afghanistan er jo ingen øvelse, og derfor var det enda mer spesielt å komme fra en varm og humpete biltur og inn i deres strøkne kaffebar. Der hadde de kaffemaskiner større enn jeg har sett dem før, og det føltes som å gå fra Afghanistans støvete gater til en fortausrestaurant i Roma på 3 sekunder.
– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Faren min, som dessverre døde altfor tidlig. Skulle gjerne skravlet litt mer med han om smått og stort, og gitt han en oppdatering på livet og fortalt han om de fine barnebarna hans.
– Smartklokke – yay or nay?
– Yay. Jeg bruker en Garmin sportsklokke, både fordi den har lys slik at jeg kan se hva klokken er om natten, men også for å registrere sykkelturer (fart, lengde…)
– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– Det norske forsvaret er kvalitetsmessig veldig godt. Våre soldater holder et høyt nivå, og er vel anerkjent blant våre allierte. Vi har også mye moderne utstyr, eksempelvis F35 jagerfly og Sjøforsvarets fregatter. Problemet er at volumet er for lite. Sjøfartsnasjonen Norge har under 10 kampfartøy. Og vi har kun en brigade. Det må investeres mer, og strukturen må bli større. Nå er organisasjonen langt under det minimum som forsvarssjefen har anbefalt, og det er urovekkende.
Liker du denne spalten? Her er flere:
-
Lotte-leder Vilje Maria vil dele en feltrasjon med sin makker i Kristiansand og omegn lotteforening
-
Ble servert dyr champagne og gresshopper av fransk kollega
-
Han liker å pushe sine ansatte og velger fjelltur fremfor fest
-
Lyden av en velfungerende primus optimus er velferd for Lars Birkheim
-
Jan-Petter fikk servert fransk feltrasjon, som selvfølgelig inneholdt en liten kartong rødvin
-
Arnfinn Sjøenden fikk et varmt møte med en finsk sauna på øvelse Ryske