Nyheter

STORMPANSERVOGNER: Amerikanske Bradley fighting vehicles på en militærbase i Syria i 2019. Nå skal Ukraina få tilsvarende kjøretøy.

USA og Tyskland sender panser og luftvern til Ukraina

USA vil sende flere Bradley stormpanservogner til Ukraina, opplyser Det hvite hus. Tyskland skal levere Marder-stormpanservogner og luftvernsystemet Patriot.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

President Joe Biden bekreftet opplysningene etter en samtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Bradley-vognene er lett pansret, bevæpnet og kan frakte rundt ti soldater. Den amerikanske hæren har benyttet disse siden 1980-tallet. Amerikanerne har tusenvis av Bradley-er, men har lenge vurdert å erstatte dem med nyere versjoner.

Les også: Slik brukes droner på slagmarken i Ukraina

Ba om stridsvogner

Rundt 50 Bradley-vogner inngår i en militær hjelpepakke verdt tre milliarder dollar, opplyser amerikanske tjenestemenn. Det er ventet at pakken formelt vil bli presentert fredag, opplyser ikke navngitte kilder til nyhetsbyråene Reuters og AP torsdag. Dette er den største pakken med militært utstyr USA hittil har gitt til det krigsherjede landet.

MARDER: En tysk stormpanservogn av typen Marder under en øvelse i mai 2022.

Tyskland har foreløpig ikke sagt hvor mange panservogner de sender.

Pentagon har alt forsynt Ukraina med over 2.000 militære kjøretøy, men Ukraina har bedt om flere – blant annet stridsvogner som amerikanske Abrams. Det får han ikke denne gangen heller.

Les også: Russere på flukt: – Jeg ønsket ikke å være en del av invasjonen

Luftvernraketter

Da han besøkte den amerikanske Kongressen i desember, sa president Volodymyr Zelenskyj at militær bistand til Ukraina ikke er veldedighet, men en investering i felles sikkerhet. USA har så langt gitt over 21 milliarder i støtte til Ukrainas sikkerhet.

Nylig lovet landet også å levere luftvernsystemet Patriot til å bekjempe russiske droner. Det samme gjør Tyskland.

– Vi vil i likhet med USA levere et ekstra Patriot luftvernbatteri til Ukraina, sier den tyske regjeringen i en uttalelse uten å angi en tidsplan.

Kongressen i USA bevilget i forrige måned ytterligere 450 milliarder kroner i militær og sivil støtte til Ukraina, som ble invadert av sin nabo Russland i februar i fjor.

Les også: Østtysk jagerflypilot: – Russland gjør det samme som i sovjettiden

Powered by Labrador CMS