Nyheter

155MM: Mesteparten av ammunisjonen Tsjekkia har skaffet til Ukraina er av kaliber 155mm. Bildet viser 155mm ammunisjon hos produsenten Rheinmetall AG.

Norge takket nei til hemmelig ammunisjonsprogram for Ukraina

PRAHA (Forsvarets forum): I all hemmelighet lette Tsjekkia verden rundt etter ammunisjon til Ukraina.  Norge ble bedt om å delta, men sa ikke ja før programmet ble offentlig. 

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Tsjekkia startet et hemmelig initiativ for å skaffe ammunisjon til Ukraina rett etter Russlands invasjon i 2022.
  • Initiativet utvidet til å inkludere flere land som Danmark og USA i 2022, og senere Nederland i 2023.
  • Den første store leveransen, på mellom 50.000 og 100.000 skudd, sendes til Ukraina i juni.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Bare to dager etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina i februar 2022, satte Tsjekkia i gang et system for å skaffe ammunisjon for å hjelpe til å stoppe angrepet. Tsjekkia sendte folk verden rundt, for å lete opp og kjøpe ammunisjon der den måtte være tilgjengelig.

– Vi har holdt på siden begynnelsen av fullskalainvasjonen. Og vi gjorde det i hemmelighet, sier Tomas Kopecny, Tsjekkias utsending til Ukraina, under en brifing av det tsjekkiske ammunisjonsinitiativet for et knippe journalister i Tsjekkias hovedstad Praha.

Høsten 2022 ble Danmark og USA med på laget. Nederland fulgte etter tidlig på sommeren året etter. Flere land ble spurt om å bidra, deriblant Norge. Men Norge hoppet ikke på initiativet umiddelbart.

– Det var ikke en direkte avvisning, men mer noe i retning av «la oss tenke på det», sier Kopecny.

– Vi er svært takknemlige for at Norge også deltar i initiativet. Det er et godt eksempel på medienes makt. Vi var i kontakt med norske myndigheter ganske lenge. Og da vi fikk verdensomspennende oppmerksomhet, var det antagelig den siste biten som gjorde at regjeringen tok kontakt med oss og ville bidra, fortsetter han.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Prioriterte raske leveranser

Norge valgte  ifølge statssekretær i Forsvarsdepartementet Anne Marie Aanerud (Sp) andre måter å støtte Ukraina på. Blant annet gikk Norge sammen med Sverige og Danmark om å anskaffe artilleriammunisjon til Ukraina, og tegnet en felles kontrakt med Nammo AS om anskaffelse av artillerigranater for om lag 600 millioner kroner.

– Arbeidet for å få på plass et ammunisjonsinitiativ ble gjort kjent for Forsvarsdepartementet i 2023. Initiativet var da på et tidlig stadium og vi prioriterte på det tidspunktet å fortsette å donere artilleriammunisjon og luftvern fra egne lagre, først og fremst fordi det betydde raske leveranser til Ukraina, skriver Aanerud i en e-post til Forsvarets forum.

LUFTVERN: Norge valgte å støtte Ukraina med artelleriammunisjon og luftvern, sier statssekretær Anne Marie Aanerud (Sp).

I løpet av juni skal den første store ammunisjonsforsendelsen fra det tsjekkiske initiativet sendes til Ukraina.

– Det vil bli mer enn 50.000, mellom 50.000 og 100.000 skudd. Men jeg vil ikke være spesifikk, sier Kopecny.

Har ikke betalt

Kopecny forteller at 20 land har sagt at de vil bidra til initiativet, men så langt har bare fem av dem lagt penger på bordet: Tyskland, Nederland, Danmark, Portugal og Canada.

Norge har lovet å bidra med inntil 1,6 milliarder kroner til programmet. Ifølge Kopecny har Norge ennå ikke betalt noe av det som er lovet.

– På grunn av endringer i valutakurs måtte vi oppdatere avtalen med Tsjekkia. Dette har ført til en kort forsinkelse i utbetaling. Vi venter nå på at Tsjekkia underskriver den oppdaterte avtalen. Når vi har mottatt den oppdaterte avtalen fra Tsjekkia signert forventer vi at det kun vil ta få dager før vi gjennomfører utbetalingen. Det er ingenting ved vårt bidrag som har forsinket leveringen til Ukraina, skriver seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet Lars Gjemble i en e-post til Forsvarets forum.

Oppdatering: Forsvarsdepartementet opplyser til Nettavisen at regningen blir betalt torsdag 13. juni.

Spente diskusjoner

I løpet av 2023 ble det klart at Ukraina ikke hadde nok ammunisjon til å gjennomføre en motoffensiv mot den russiske okkupasjonsmakten. Samtidig økte Russland sin produksjon, i tillegg til å importere ammunisjon fra Nord-Korea.

I mars 2023 satte EU som mål å skaffe én million skudd til Ukraina i løpet av tolv måneder. På nyåret var det klart at EU var langt unna å nå dette målet, noe som ifølge Kopecny førte til spente diskusjoner innad i unionen i januar i år.

LEDER: Tomas Kopecny i det tsjekkiske utenriksdepartementet leder ammunisjinsinitiativet.

– Dette ble fulgt av et lukket møte med statsledere i Det europeiske råd i Brussel, der den tsjekkiske statsministeren Petr Fiala fortalte sine kolleger at Tsjekkia hadde drevet et program for kjøp av ammunisjon i nesten to år, sier Kopecny.

I februar offentliggjorde president Petr Pavel initiativet på sikkerhetskonferansen i München.

– Det var først etter Pavels offentliggjøring at mange land vi hadde holdt informert i to år, kontaktet oss og ytret støtte og forpliktet seg til å bidra, sier Kopecny.

Prisene øker

Etter at initiativet ble offentliggjort i vinter, har Tsjekkia levert noen partier med storkalibret ammunisjon, men ingen store mengder.

– Det som endres i juni, er at vi mangedobler antallet skudd som leveres, sier Kopecny.

Ifølge Kopecny trenger Ukraina 200.000 skudd i måneden for å holde tritt med Russland. Det vil koste 7-10 millioner euro. På grunn av den store etterspørselen, har prisen på ammunisjon økt siden starten på krigen.

Kopecny forteller at de av og til konkurrerer med russerne om den samme ammunisjonen.

– Noen land selger til Russland fra de samme lagrene, sier han.

Siden andre land, blant annet Estland, også har programmer for å kjøpe ammunisjon til Ukraina, risikerer flere å by på de samme varene og dermed presse opp prisen.

Kopecny ønsker ikke å oppgi prisen på ammunisjonen de kjøper, eller hvilke land de kjøper fra. Men det kan være alt fra ammunisjon som ligger på lager til produkter rett fra fabrikken.

– Vi snakker med folk vi kjenner og spør om de har det vi tror de har. Og så diskuterer vi hvor mye de vil selge for, sier han.

Powered by Labrador CMS