Nyheter:

Trond Gimmingsrud avbildet over Kabul.
Trond Gimmingsrud avbildet over Kabul.

Ny sjef Marinen utnevnt i statsråd

Trond Gimmingsrud er utnevnt til flaggkommandør i Sjøforsvaret og beordret i stilling som sjef Marinen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble bestemt i statsråd fredag.

–Jeg er veldig glad i dag, takknemlig for tilliten og ydmyk over oppgaven jeg har fått, sier den påtroppende marinesjefen til Forsvarets forum.

Gimmingsrud tar over etter Rune Andersen, som ble sjef for Sjøforsvaret da Nils Andreas Stensønes tok over som sjef for Etterretningstjenesten.

Overtakelsen skjer rett over nyttår.

Opptatt av læring etter fregatthavariet

– Hva blir viktig for deg fremover?

– Nå er det jo mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er jo åpenbart at vi må sørge for at den dyrekjøpte erfaringen fra havariet av KNM Helge Ingstad videreføres som læring til hele organisasjonen, sier han, og legger til:

Rune Andersen og hele Marinen har gjort et kjempearbeid innenfor dette området allerede, men det er fortsatt noe som gjenstår. Det blir det naturligvis viktig å sluttføre.

Kommer fra Marinejegerkommandoen

Den nyutnevnte flaggkommandøren kommer fra stillingen som sjef for Marinejegerkommandoen (MJK), hvor han har sittet siden sommeren 2018.

– Trond har gjort en formidabel innsats med å videreutvikle avdelingen. Så jeg føler at kursen allerede er satt, sa kommandør Kåre Rubert Karlsen som tok over sjefsjobben i MJK etter Gimmingsrud.

MJK har bidratt i Afghanistan i seks år, nå refokuserer de på forsvaret av Norge: Les mer om det her.

Gimmingsrud startet sin karriere i Sjøforsvaret med utdanning på Befalsskolen for Marinen og senere på Sjøkrigsskolen. Deretter tjenestegjorde han i ubåtvåpenet og minevåpenet innenfor økonomi og administrasjon.

– Etter noen år ønsket jeg andre utfordringer og søkte meg inn på marinejegerkurs. Det har blitt til en lang og givende karriere med tjeneste i inn- og utland. MJK jobber tett med de ulike fartøyene i Sjøforsvaret, og tjenesten har gitt meg anledning til å øve og operere sammen med både Kystvakten, korvetter, ubåter og fregatter, forteller Gimmingsrud.

Trond Gimmingsrud.
Trond Gimmingsrud.

Anti-piratoperasjon i Aden-bukta

Den påtroppende marinesjefen var sjef for et spesialstyrkeelement om bord på KNM Fridtjof Nansen i forbindelse med anti-pirat operasjonen Ocean Shield utenfor Somalia i 2013.

– Det var en spennende operasjon hvor vi utnyttet både fartøyets og MJKs egenskaper til å løse oppdraget på en ny måte.

– Så selv om jeg ikke har en typisk karriere for en i mørkeblå uniform, så har jeg hatt mye med Sjøforsvaret og Marinen å gjøre gjennom hele min tjeneste. Nå ser jeg frem til å få være med å videreutvikle Marinen og norsk sikkerhet videre, avslutter Gimmingsrud.

Powered by Labrador CMS