Nyheter:

Kommandør Kåre Karlsen overtok som sjef for Marinejegerkommandoen torsdag 3. desember.

Etter seks år i Afghanistan, reiser Marinejegerkommandoen hjem

– Oppdraget har gjort oss til en av verdens mest erfarne kontraterror-avdelinger, sier Kåre Rubert Karlsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært et spennende, men krevende oppdrag. Det er viktig at vi tar med oss erfaringene fra Afghanistan når vi nå refokuserer på forsvaret av Norge, sier Kommandør Kåre Rubert Karlsen.

Torsdag 3. desember tok han over som sjef for Marinejegerkommandoen (MJK) under en seremoni på Haakonsvern. Karlsen overtar etter Trond Gimmingsrud som har sittet i stillingen siden sommeren 2018.

– Trond har gjort en formidabel innsats med å videreutvikle avdelingen. Så jeg føler at kursen allerede er satt, sier Karlsen.

– Hva slags forventninger har du til jobben som sjef for MJK?

– Det er noe jeg gleder meg veldig til. Samtidig er det få pusterom og en krevende jobb på alle mulige måter. Det er en profesjonell avdeling med utrolige mye flinke kollegaer og medarbeidere.

Avtroppende sjef MJK Trond Gimmingsrud (t.v.), sjef Forsvarets Spesialstyrker Torgeir Gråtrud og påtroppende sjef MJK Kåre Karlsen (t.h.)

Seks år i Kabul

Han overtar en avdeling som de siste seks årene har jobbet med å trene og mentorere en spesialavdeling i det afghanske politiet som kalles Crisis Response Unit (CRU). Det er denne styrken som rykker ut under terrorangrep i den afghanske hovedstaden.

I starten vekslet Forsvarets spesialkommando (FSK) og MJK på oppdraget. Siden 2015 har MJK vært kontinuerlig i Kabul. I februar neste år overlater avdelingen stafettpinnen til FSK.

– Har du gjort deg noen tanker om hvordan den amerikanske tilbaketrekningen vil kunne påvirke dette oppdraget?

– Det gjenstår å se. Det er et Nato-oppdrag og vi må forholde oss til det Nato og norske politikere beslutter. Det fortsetter vi med frem til vi får beskjed om noe annet, sier Karlsen.

Afghansk spesialpoliti fra Crisis Response Unit under trening i Kabul.

Skapte bånd mellom norske og afghanske styrker

Han har selv flere deployeringer til Afghanistan. Den første var i 2003 under operasjon Enduring Freedom. I 2008 var han den første som tok med CRU på et skarpt oppdrag.

– På den tiden var det en avdeling bestående av et lite knippe mennesker. Når vi skulle ta de med på skarpe oppdrag var det viktigste for oss å bygge tillit. For å gjøre det måtte vi vise at vi var villig til å ta samme risikoen som afghanerne selv ble utsatt for, sier Karlsen.

Måten det ble løst på skapte et bånd som ble en døråpner for et godt samarbeid videre, mener han.

– Når vi ser hvordan avdelingen har utviklet seg med tanke på kapasiteter og kvaliteten på personellet. Det har blitt en utrolig robust og dyktig avdeling.

– Er det noen spesielle hendelser eller operasjoner som du husker spesielt godt?P

– Det er det absolutt, men det ønsker jeg ikke å gå inn på, sier Karlsen.

Sjef Forsvarets Spesialstyrker Torgeir Gråtrud, inspiserer avdelingen under sjefsskiftet.

Marinejeger siden 1994

Han kommer nå fra sikkerhetspolitisk avdeling i Forsvarsdepartementet. Men Karlsen startet forsvarskarrieren som vernepliktige marinejeger i 1994 og har stort sett vært tilknyttet avdelingen siden den gang. Etter sjøkrigsskolen i 2002 tjenestegjorde han også noen år på ubåt som navigasjons- og operasjonsoffiser.

Nå tar han over en avdeling som retter fokuset mot Norge, etter mange år i utenlandsoperasjoner. Blant annet skal MJK etablere en ny innsatsskvadron.

– Den sikkerhetspolitiske situasjonen i våre områder gjør at dette står øverst på dagsordenen for vår del. Langtidsplanen var tydelig på at vi skal etablere en maritim Special Operation Task Group (SOTG). Dette blir en innsatsstyrke som skal operere selvstendig som en enhet. Vi skal prioritere personell og kompetanse for å bemanne strukturen, sier Karlsen.

Han ser fram til å ta fatt på oppgaven som sjef for spesialsoldatene som holder til på Haakonsvern og Ramsund.

– De norske spesialstyrkene er strategiske styrker i verdensklasse. Jeg tenker at dette må være verdens beste jobb. Så her er det bare å brette opp ermene og komme i gang.

Powered by Labrador CMS