Nyheter:

Nils Andreas Stensønes er ny sjef for Etterretningstjenesten.

Dette er den nye E-sjefen

Nils Andreas Stensønes går fra jobben som sjef for Sjøforsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nils Andreas Stensønes (56) er for tiden sjef for Sjøforsvaret. Denne stillingen har han hatt siden august 2017. I dag ble det kjent at han er utnevnt til ny sjef for etterretningstjenesten.

Stensønes utnevnes samtidig til viseadmiral. Han tar over sjefsjobben i løpet av høsten, etter nærmere bestemmelse fra Forsvarsdepartementet.

– Jeg vil takke for tilliten, dette er en utfordring jeg gleder meg veldig til, sier Stensønes i en pressemelding.

Trekker frem ny lov

Videre i pressemeldingen trekker han frem den nye etterretningsloven.

– Det blir selvsagt en sentral oppgave å operasjonalisere dette, slik at Etterretningstjenesten har et robust system for å løse oppgavene som er beskrevet i loven. Samtidig må vi sikre at begrensningene og kontrollsystemene fungerer godt, sier Stensønes.

Kontreadmiralen har blant annet vært sjef for Operasjonsstaben ved Forsvarets operative hovedkvarter, stabssjef i Forsvarets logistikkorganisasjon og prosjektkoordinator for nye fregatter. Han ble uteksaminert fra Sjøkrigsskolen i 1987, og har etter dette gjennomført langkurs i den tyske marine, Forsvarets stabsskole og Forsvarets høyskoles sjefskurs. Han har til sammen ti års operativ erfaring på missiltorpedobåter.

Les hele CV'n hans her.

Kriterier

I juni anmodet Forsvarsdepartementet i et fortrolig dokument at Forsvarsstaben nominerer kandidater etter disse kriteriene, ifølge TV 2:

  • Videregående eller høyere offisersutdanning.
  • Solid og relevant operativ erfaring.
  • Fellesoperativ erfaring – herunder nasjonal og internasjonal krisehåndtering.
  • Militær toppledererfaring.
  • Relevant tjeneste fra etterretningstjenesten.
  • Relevant internasjonal tjeneste.
  • Tjeneste fra internasjonale operasjoner.
  • Erfaring fra Forsvarsstaben eller Forsvarsdepartementet.

Helge Ingstad

Stensønes ble også sett på som en aktuell kandidat til å stå over stafettpinnen som forsvarssjef, en jobb som ble tildelt tidligere sjef Hæren, Eirik Kristoffersen.

Som sjef for Sjøforsvaret, opplevde Stensønes havariet av fregatten KNM Helge Ingstad i november 2018. Tiden etterpå har vært preget av Havarikommisjonens rapport som pekte på en rekke hendelse som gikk galt, og som gjorde at ulykken kunne skje.

Sjøforsvaret har forbedret seg på en rekke områder etter forliset av KNM Helge Ingstad, sa Stensønes til Forsvarets forum i august i år.

Forsvarets forum portretterte Stensønes kort tid etter forliset.

– Det har vært godt å komme hjem til familien, snakke om andre ting og se at verden går videre etter KNM Helge Ingstad. Det er et privilegium, sa han i portrettintervjuet.

I portrettet forteller også Stensønes om barne- og ungdomstiden. Født i Etiopia, der hans far jobbet som marineoffiser på vegne av Det norske sjøforsvaret, tilbrakte han mesteparten av barndommen i Sandefjord.

Trusselbildet

Den nye sjefen tar over etter generalløytnant Morten Haga Lunde som har sittet i stillingen siden 1. januar 2016.Tidligere i år la Morten Haga Lunde frem nok en åpen trusselvurdering fra E-tjenesten. Den tiende i rekken.

Generalløytnanten trakk frem Russland og Kina som de største truslene.

– Russland og Kina beveger seg i en mer autoritær retning, sa Haga Lunde.

Han viste til hvordan Russland har styrket basestrukturen på Kolahalvøya og den nordre delen av Barentshavet. I tillegg trakk han fram fjorårets øvelse Ocean Shield, som var den største maritime øvelsen i Russland på 30 år i vestlig retning.

Her kan du lese hele rapporten.

– Vi er vitne til en militærmakt som evner å operere i hele spekteret, sa Haga.

Powered by Labrador CMS