Nyheter:
E-sjefen: – Kina vil utfordre den regjerende verdensorden
Rapporten Fokus 2020 er E-tjenestens åpne vurdering av aktuelle sikkerhetsutfordringer.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen åpnet pressekonferansen med å bemerke at det tiende året på rad vurderingen legges fram.
– Vi ser et stadig mer sektoroverskridende trusselbilde, sa ministeren, og la til at det forutsetter felles innsats og løsninger.
Sjef for Etterretningstjenesten , generalløytnant Morten Haga Lunde, trekker fram Russland og Kina som de største truslene i årsrapporten.
– Russland og Kina beveger seg i en mer autoritær retning, sier Haga Lunde.
Lunde viste til hvordan Russland har styrket basestrukturen på Kolahalvøya og den nordre delen av Barentshavet. I tillegg trakk han fram fjorårets øvelse Ocean Shield, som var den største maritime øvelsen i Russland på 30 år i vestlig retning.
Her kan du lese hele rapporten.
– Vi er vitne til en militærmakt som evner å operere i hele spekteret, sa Haga.
Som i fjor
I likhet med i fjorårets rapport blir Russland og Kina beskrevet som en fremvoksende trussel:
– Kina vil legge premissene for internasjonal samhandling. Det er den raskest voksende militærmakten. Kina ønsker å utfordre den regjerende verdensorden, sier Haga Lunde som også peker på Kina som en stormakt i det digitale domenet.
KINA i Søkelyset
Også i forrige ble den voldsomme militære opprustningen til Kina viet oppmerksomhet, da vet forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen:
– PLAs (Folkets frigjøringshær, red. anm.) evne til å utøve makt forbedres stadig. Landbaserte missilstyrker har blitt en fjerde forsvarsavdeling og Kina bygger opp sine spesialstyrker betydelig. PLAs marine utvides med utrolig fart og Luftforsvaret anskaffer nye, moderne fly, sa Bruun-Hanssen.
Tidligere har det blitt kjent at Kina er verdens nest største våpenprodusent, og at landet nå er tilnærmet selvforsynt med våpen.
Under fremleggingen av «Fokus 2020» la Lunde også vekt på at Kina har ambisjoner om å bli militært på høyde med USA innen 2050, og at landet også ønsker å bli en «supermakt» i det digitale domenet.