Morgendrillen

MINERYDDER: Herman D. Karstensen jobber som våpenteknisk befal på minnerydderfartøy.

Herman bruker vernesko for å beskytte «tottelottene» mot klemskader

Den nylig utdannede våpenteknikeren anbefaler smør og buljong for å sprite opp feltrasjonen på øvelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Herman Dammerud Karstensen

Alder: 25

Yrke: Våpenteknisk befal på minerydderfartøyet KNM «Rauma».

Sted: Haakonsvern orlogsstasjon i Bergen

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Står opp klokken 06.30. Pleier å ligge å dra meg i fem minutter før jeg hopper i dusjen.

Hva er det første du gjør?

– Tar på meg arbeidsuniformen. Det trives jeg godt med, da slipper jeg å tenke på hva jeg skal ha på meg den dagen.

– Deretter går jeg på kjøkkenet og lager to brødskiver, en med leverpostei og en med majones og salami. Jeg drikker alltid et glass melk, for jeg har hørt at det blir man stor og sterk av. Morgenen min er veldig rutinepreget.

Når starter arbeidet?

– Jeg starter på jobb 07.30. Da møtes de ansatte i offisersmessen hvor nytraktet kaffe står klar på kannen. En flott start på arbeidsdagen.

Pensko eller feltstøvler?

– Feltstøvler, eller rettere sagt vernesko.

– Det er en variert hverdag ombord en minerydder. Alt fra fysisk dekksarbeid med krankjøring, til å svare på mail inne på skipskontoret. HMS er en viktig del av det daglige arbeidet og i lys av HMS er det viktig å beskytte tottelottene mot klemskader.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– En god blanding. Jeg liker å være allsidig, og det er det jeg trener for. Når det er sagt, så løper jeg ganske bra på 3000-meteren, hehe.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Grønnsaksbuljong og smør i FR-en gjør den litt mer interessant. Små tiltak kan gi store gleder.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Øvelse med andre lands stryker har jeg foreløpig lite erfaring med. Jeg var imidlertid 3 måneder i Tyskland på utveksling, som en del av min studietid på Sjøkrigsskolen.

– Lur som jeg var tenkte jeg at jeg skulle benytte anledningen til å lære meg tysk, og meldte meg opp til tyskkurs. Klassen bestod av meg, tysklæreren og en tyrkisk mann i 50-årene. Tysklæreren snakket ikke engelsk, og jeg og den tyrkiske 50-åringen snakket ikke tysk.

– Da lærte jeg at man kommer langt med kroppsspråk og en positiv holdning.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Den jeg aller helst ville delt en FR med må bli min søster. Jeg har i en lengre periode prøvd å få med meg henne på telttur slik at hun får oppleve norsk natur og friluftsliv. Hun er dessverre litt for glad i livet i storbyen. Realistisk sett vil jeg tro at hun takker nei til en FR.

– Alternativt dele en feltrasjon med Eyvind Hellstrøm. Det hadde vært morsomt å få vite hva han tenker om forsvarets feltrasjon.

Smartklokke – yay or nay?

– Yey! Jeg bruker smartklokke til trening og for å få oversikt over søvnkvalitet. Dessverre gjør jobben at jeg ikke kan bruke den i arbeidstiden, men privat har jeg som regel alltid den på.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Dagens teknologi og forskning gir utrolige muligheter. Det er viktig at Forsvaret klarer å følge den teknologiske utviklingen og tilpasse seg deretter.

– Rent konkret for min avdeling vil autonome undervannsfarkoster og autonome overflatefartøy være svært aktuelle for framtidige mineryddingsoperasjoner. En utfordring vil derfor være å implementere nye teknologiske løsninger i en operativ kontekst.

For ordens skyld: Journalisten som har skrevet denne spalten og Herman D. Karstensen gikk i samme kull på Befalsskolen for Sjøforsvaret i 2017.

Powered by Labrador CMS