Nyheter

TRONDHEIM-SKYLINE: Dette utskytningssytemet fra Nasams beskytter Trondheim i en øvelse.

– Blitt mer aktuelt å øve på trusler mot byer

Det sentrale østlandsområdet skal på sikt bli beskyttet av et langtrekkende luftvern. I Trondheim trenes det denne uken på noe som kan minne om de ambisiøse planene for hovedstaden. 

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Luftvernbataljonen har flyttet seg fra Ørland til Trondheim for å trene på beskyttelse av byen med Nasams luftvernsystem.
  • Øvelsen fokuserer på rask deployering i ukjente områder og simulerte angrep for å forbedre forsvarsevnen i urbane miljøer.
  • Samarbeidet med Heimevernsdistrikt-12 er sentralt i treningen, som skiller seg fra vanlige øvelser på flyplasser ved å inkludere bynære strøk.
  • Øvelsen er en del av en større plan om å styrke Norges luftvernkapasitet, inkludert anskaffelse av ytterligere fire Nasams-systemer og langtrekkende droner.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Denne uken har Luftvernbataljonen ved Ørland forflyttet seg til Trondheim. Med seg har de luftvernsystemet Nasams, for å øve seg på å beskytte byen mot trusler fra luften.

– Det har gått veldig bra. Vi har satt opp utstyr knyttet til et tidskrav hvor målene er å deployere til ukjente stillinger, etablere våpensystemer på ukjente områder og trene på simulerte angrep, sier sjef for luftvernbataljonen Erlend Hammervik-Elvenes.

I fjor trente bataljonen på å beskytte Oslo. I år så de mulighetene for å få mer verdifull erfaring i bynære strøk i Trondheim. Også Heimevernsdistrikt-12 deltar.

– Det er viktig at vi øver på slike oppdrag. Å beskytte et befolkningssenter er forskjellig fra en flyplass, som vi vanligvis trener på. Det er mye lærdom, og andre ting å tenke på. 

– Nødt til å utvikle kompetansen

Norge har i dag fire Nasams-batterier, men det er store planer på feltet. For i langtidsplanen får Norge ytterligere fire systemer, samt langtrekkende droner. Det har ikke Forsvaret i dag.

Tanken er at Oslo og sentrale østlandsområder skal få et permanent luftvern som skal beskytte mot ballistiske missiler. 

Øvelsen i Trondheim er derfor nyttig med tanke på det som skal komme om x-antall år.

– Vi er nødt til å utvikle vår kompetanse på slike objekter, så det er bra vi får trent på dette og ikke bare ved en flybase. Hele organisasjonen får trent, det blir lengre avstander som gjør at vi må tenke annerledes. Det er ting vi fort kan ta for gitt, sier Hammervik-Elvenes. 

VERDIFULL TRENING: Sjef Luftvernbataljonen, oberstløytnant Erlend Salamon Hammervik-Elvenes under øvelsen Nidaros Shield i Trondheim

Oppgradering

Hammervik-Elvenes sier trening i bynære strøk har blitt mer relevant etter at Ukraina-krigen brøt ut. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er blitt mer aktuelt å forsvare seg mot trusler mot byer og infrastruktur, samt industriområder. Det er helt klart mer enn bare militære mål man må beskytte. 

Det kan derfor bli enda flere slike øvelser utenfor Ørland. 

Forskjellen på Nasams-systemene Forsvaret har i dag og de langtrekkende variantene som kommer er store. Hammervik-Elvenes nevner noe:

– Vi får ny ildledningssentral, hvor man tar beslutningene. Det kommer en ny launcher, som kan skyte tre ulike missiltyper – i dag er det bare én. 

– Det blir en god oppgradering, slår bataljonssjefen fast. 

FYLLES PÅ: En vernepliktig soldat laster inn en ny missil i Nasams-systemet ved en gård nær Trondheim sentrum.

Personellutfordringer

Over hele forsvarssektoren er det problemer med for få og ikke kompetent nok folk. Luftvernbataljonen er intet unntak.

– Det er utfordringer med nok personell også i luftvernbataljonen. Samtidig er det god oppfyllingsgrad her. Her handler det om å få tid til å bygge nok kompetanse.

Men som mange andre steder forsvinner det folk i et lite gunstig stadie. 

– Vår utfordring er å beholde folk lenge nok til at har fått god nok kompetanse, for det tar tid. Å beholde folk er viktig for å være klar for fremtiden. 

Erlend Hammervik-Elvenes mener det årlige treningsopplegget er godt.

– For langtidsplanen er det viktig med nok folk til å bruke alt materiell som kommer. Der må det legges en god innsats for å rekruttere og beholde personellet. 

Powered by Labrador CMS