Nyheter

TESTING: Her skytes missiler fra Piorun i Halkavarre skytefelt i Finnmark.

Første test i Norge: – Blir et veldig viktig våpen

Det bærbare luftvernsystemet Piroun har vært et effektivt våpen for Ukraina. Nå er også Forsvaret i gang med å teste det ut.

Publisert

Kortversjon:

  • Luftvernsystemet Piorun ble testet av Hæren for første gang i Halkavarre skytefelt, med deltagelse fra Finnmark landforsvar, Hærens våpenskole, og polske representanter.
  • Systemet, som er en videreutvikling av det sovjetiske Igla-systemet, ble kjøpt inn for ca. 350 millioner kroner og er planlagt fullt implementert i 2026.
  • Under testingen ble det rapportert om gode resultater, selv om ikke alle missiler traff målene med 100 prosent nøyaktighet, noe som ga verdifull innsikt i skarpskyting og stridsteknikk.
  • Piorun er også i bruk av Ukraina i krigen mot Russland, hvor det har vist seg effektivt mot helikoptre, saktegående fly og større droner.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På tampen av 2022 inngikk Norge en avtale om å kjøpe inn det bærbare luftvernsystemet Piorun fra Polen.

Torsdag ble våpenet testet for første gang av Hæren i Halkavarre skytefelt ved Porsangmoen leir. 

Finnmark landforsvar (FLF) hadde med seg Hærens våpenskole, Forsvarsmateriell (FMA) og både den polske produsenten og forsvaret.

– Det gikk ganske bra. Vi traff ikke med alle missilene helt 100 prosent, men det gir oss gode erfaringer rundt skarpskyting og stridsteknikk. Det ga oss masse positive svar, sier FLF-sjef Jørn Qviller. 

Han sier det var «utrolig bra» at de fikk testet det i Porsanger.

– Ansatte og befal i den bærbare luftverntroppen til jegerbataljonen fikk testet. De har vært på kurs i Polen og trent med polakkene som har brukt det i noe tid, som vi bygger kompetansen vår på, sier Qviller. 

Enkelt system

Det polsk-innkjøpte våpenet kostet rundt 350 millioner kroner, og ankom Norge tidligere i år. 

– Det er et svært enkelt skulderavfyrt luftvernsystem. Det er et missil som skytes ut, som sikter mot målet, og så sitter mesteparten av teknologien i missilet. 

– Den går mot varmesignaturer og det man kan bruke som en målsøker. Når skytteren har fyrt, gjør missilet resten av jobben. 

DEBUT: Piorun fikk sin ilddåp på norsk jord.

Sommerrekuttene som nylig ankom leiren skal utover høsten og vinteren læres opp. Qviller regner med at Piorun er fullt implementert i 2026. 

Han har en god følelse på at Piorun er et riktig våpen til å starte luftvernsatsingen i Finnmark. Missilene kan nå opp mot 4000 meters høyde. 

– Det blir et veldig viktig våpen, slår Qviller fast. 

Brukes av Ukraina

Piorun er en videreutvikling av den sovjetske bærbare luftvernsystemet Igla og ble først tatt i bruk i 2019. Polen har donert våpenet til Ukraina, som daglig bruker det i forsvarskrigen mot Russland. 

– Vi får særdeles lovende tilbakemeldinger av det som gjøres i Ukraina. Det har en god treffrate og evne til å bekjempe helikoptre, saktegående fly, og større droner. 

Innfasingen av Piroun blir første steg på veien mot etablering av luftvern i Finnmark landforsvar.

– Vi skal etablere flere tropper i FLF etter hvert, og senere kommer tyngre luftvern. Vi skal få et luftvernbatteri på plass om noen år. 

På sikt er planen at også andre avdelinger i Hæren skal få Piorun. 

Powered by Labrador CMS