Nyheter

ØVELSE: Mesteparten av Russlands våpensystemer er testet i Syria siden 2015, opplyste forsvarssjef Sergej Sjojgu til nyhetsbyrået Tass i august. Dette bildet er fra en militærøvelse i Hviterussland tidligere i måneden.

Russland har i årevis testet våpen og mannskap i Syria

Russland har gjennom seks år med krigføring i Syria kunnet teste ut både mannskap, strategi og våpensystemer, noe landet nå drar nytte av i Ukraina.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Russland i 2015 intervenerte militært på president Bashar al-Assads side, ble det et vendepunkt i den da fire å lange borgerkrigen i Syria.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Med luftstøtte fra russiske kampfly har syriske regjeringsstyrker siden, godt hjulpet av tusenvis av russiske soldater, gjenvunnet provins etter provins fra opprørere.

Les også: – Det russiske imperiet vil bli knust

De sivile tapene og ødeleggelsene har vært enorme, og det anslås at over 500.000 mennesker er drept i krigen.

Soldater og våpen

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har 63.000 russiske soldater vært stasjonert i Syria, men det er ikke kjent hvor mange som fortsatt befinner seg der, eller hvor mange av de som har tjenestegjort i Syria som nå deltar i invasjonen av Ukraina.

Russland har også to militærbaser i Syria, flybasen i Hmeimim på nordvest i landet og marinebasen i Tartus lenger sør. Begge baser er beskyttet av avanserte luftvernsystemer av typen S-300 og S-400.

DONETSK: En russisk soldat i et militærkjøretøy i byen Mykolaivka i Donetsk. Over 60.000 russiske soldater har kjempet og høstet erfaring under borgerkrigen i Syria.

Langtrekkende bombefly av typen Tu-22 og Tu-160 har også blitt brukt mot mål i Syria, og det samme har russiske krigsskip og ubåter i Middelhavet.

Mesteparten av Russlands våpensystemer er testet i Syria, opplyste forsvarssjef Sergej Sjojgu til nyhetsbyrået Tass i august.

Les også: Serghei (18) har meldt seg frivillig for å forsvare Lviv

I tillegg til Russlands konvensjonelle styrker, har Syria også vært arena for en skygge-hær av russiske leiesoldater, blant annet fra omstridte Wagner Group, som også har sendt soldater til Ukraina de siste månedene.

Økonomisk rolle

Gjennom sin politiske og militære støtte til Assad har Russland sikret seg en betydelig økonomisk rolle i landet. De siste årene er det undertegnet en rekke handels- og samarbeidsavtaler, blant annet innen energisektoren, landbruk og entreprenørvirksomhet.

Det russiske selskapet Stroytransgaz har blant annet sikret seg en 49 år lang kontrakt på drift av Syrias største havn i Tartus, samt en 50 år lang konsesjon på utvinning av fosfat i Palmyra-regionen.

DAMASKUS: Russland har fått testet både våpensystemer og mannskap i borgerkrigen i Syria. Senest 15. februar var Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu (t.v.) på besøk hos president Bashar al-Assad (t.h.) i Damaskus.

I mars 2020 undertegnet den syriske regjeringen også en kontrakt med Stroytransgaz som gir selskapet rett til å lete, utvikle og utvinne olje fra al-Thawra-feltet uten å måtte betale skatt til den syriske stat, ifølge Syria Report.

Syria har også gitt oljekonsesjoner til andre russiske selskap. Nylig ble det kjent at selskapet Capital har fått konsesjon til å lete og utvinne offshore, mens Mercury og Velada har sikret seg rettigheter til oljefelt på land. Ingen hadde hørt om de tre selskapene tidligere.

Les også: Nå kjemper de for Kharkiv

Moskva har også forsynt Syria med hvete, og regjeringen i Damaskus forsøker nå å beskytte seg mot følgene den russiske invasjonen i Ukraina kan få for landets økonomi. Ett av tiltakene blir trolig rasjonering av drivstoff og hvete.

Redningsmann

Mens Putins beslutning om å invadere Ukraina har høstet massiv internasjonal fordømmelse, blir den russiske presidenten hyllet som redningsmann og helt av mange syrere.

I byer og landsbyer henger det flagg og plakater med bilde av Putin, og i Damaskus åpnet det nylig et nyoppusset kultursenter der det tilbys russiskundervisning, workshops og foredrag.

Russisk er også valgfritt fremmedspråk i syriske skoler, på lik linje med engelsk og fransk, og over 100 syriske skoler underviser nå i russisk.

Om det på sikt også kommer til å dukke opp syriske leiesoldater på russisk side i Ukraina, gjenstår å se. Noen annen umiddelbar støtte kan Putin neppe vente å fra Syria, som har lite annet enn krigsruiner å tilby.

Powered by Labrador CMS