De som forsvarer Ukraina

TRENER KADETTER: Forsvarets forum møter «Yehor» i Kharkiv. Han trener opp kadetter fra Nasjonalgarden i skyting. På bildet øver de med digitale skytevåpen, før de senere skal skyte med skarp ammunisjon.

Nå kjemper de for Kharkiv

KHARKIV (FORSVARETS FORUM): «Yehor» befridde Kharkivs administrasjonsbygning i 2014. Nå er han tilbake i kamp - mot en mye tøffere fiende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har ingen amulett eller noe som bringer lykke. Jeg tror bare på skjebnen, sier spesialsoldat «Volodymyr».

De som forsvarer Ukraina

Forsvarets forum har møtt unge, ukrainske soldater fra Lviv i vest til Kharkiv i øst de siste ukene. Nå står de overfor sitt livs største prøve.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av våre journalister.

Fredag for to uker siden stod han på tå og hev ved siden av en Bronetransporter/BTR 4 fra 2018 . Innenriksministeren var på vei for å inspisere troppene, våpnene og utstyret. Hjemme ventet en datter på halvannet år - og kona han møtte på jusstudiene. 27-åringen er glad han møtte henne da, for de neste årene i militæret skulle bli så travle. Det var jo så få kvinner i hæren, og det var uansett henne han ville ha.

– Jeg har et bilde av dem på telefonen. Vi kan ikke se på det i kamp, men når jeg har litt fri, så liker jeg å se på bildene av dem.

Grytidlig torsdag morgen kom de første eksplosjonene i Kharkiv. Utover dagen kom nyhetsbildene på byråene, som viste at også sivile var skadet i angrepene.

Eldre kvinner med blod rennende ut av hodet. Boligblokker som var knust av bombardement. Torsdag kveld flyktet innbyggerne i Kharkiv ned i metrostasjonene.

Når dette skrives er «Volodymyr» i kamp mot russerne. Dette er ikke hans virkelige navn. Ettersom vi ikke vet hva som skjer med Kharkiv den nærmeste fremtiden, har Forsvarets forum valgt å anonymisere soldatene du møter i denne reportasjen.

Fredag morgen er Kharkiv fortsatt under angrep fra Russland, men det ukrainske forsvaret holder stand.

- Jeg gikk inn i Nasjonalgarden fordi det var en guttedrøm. Jeg likte uniformen, og hvordan militærmenn oppførte seg. Men dette var før krigen, og vi hadde ingen utfordringer. Alt var rolig, sier Volodymyr til oss to uker tidligere.

Han har ikke funnet en film som faktisk viser hvordan krigen er.

– Nei, filmene er altfor lyse. De viser hovedpersonene, og det går alltid bra med dem. I virkeligheten er man ofte redd, sier han.

Kampen om Kharkiv

Inne i Nasjonalgardens base står kadetter på rekke og skyter på blink. En av lederne deres, «Yehor», står og inspiserer. Kadettene må mestre den digitale skytingen, før de får prøve seg med ekte våpen. «Yehor» er bare 32 år, men har vært i Nasjonalgarden siden han var 17 år.

– Da ble det sett ned på å gå inn i militæret og det var ingen prestisje i det, men nå har vi fått bedre utstyr og høyere aktelse, sier han.

INSPISERER: Inne i Nasjonalgardens base står kadetter på rekke og skyter på blink. En av lederne deres, «Yehor», står og inspiserer.

«Yehor» har ikke bare gjennomlevd Ukrainas nære krigshistorie, men også hvordan byen Kharkiv har endret seg de siste åtte årene. I april 2014 var han med på å befri administrasjonsbygningen i Kharkiv for prorussiske opprørere. Dagen før hadde ukjente opprørssoldater tatt over de offisielle bygningene i Donetsk og Lugansk. Byene ble senere til opprørsrepublikkenes territorium. Områder som tidligere denne uken ble anerkjent av Russland. Men i Kharkiv gjorde Nasjonalgarden motstand. 70 opprørere ble arrestert samme kveld, og Kharkiv forble under ukrainsk styre.

– Administrasjonsbygningen var strategisk, og vi kunne ikke la det samme skje i Kharkiv som i Donetsk og Lugansk. Derfor hadde vår gruppe et veldig viktig oppdrag, sier «Yehor».

Det var vanskelig, av mange grunner. Landet var i en kaotisk situasjon, og lokalbefolkningens sympati var splittet. Gruppen ble også utsatt for et informasjonsangrep fra Russland. Itar-Tass skrev at det var amerikanske leiesoldater som frigjorde bygningen. Noe som bygde oppunder den russiske fortellingen om at hele Ukrainas selvstendighet var styrt av amerikanerne.

– Det stemte ikke at amerikanere var involvert, men ryktet ble satt ut av at en journalist intervjuet en av soldatene på engelsk, sier «Yehor».

Et nytt og vanskeligere oppdrag

Kharkiv ligger få mil fra den russiske grensen, og er Ukrainas nest største by. 22.januar sa president Volodymyr Zelenskij til Washington Post at at denne byen kunne bli invadert først.

«Russland trenger en unnskyldning: De vil si at de beskytter den russisktalende befolkningen».

Det fikk mange tusen innbyggere i Kharkiv til å ta til gatene med bannere som: «Kharkiv er Ukraina».

Demonstrasjonen var mot russisk invasjon, men også mot Zelenskijs uttalelser. Noen mente at det lå en slags nedvurdering av Kharkiv fra presidenten.

Da Forsvarets forum besøkte byen i midten av februar, var det fortsatt små protester i gatene. Innbyggerne ville ikke at det skulle være noe tvil. De ville ikke ha russerne i sin hjemby.

«Yehor» har merket at lokalbefolkningen ser annerledes både på den ukrainske identiteten.

– Folket i Kharkiv har sett hvordan situasjonen er i Donetsk og Lugansk. Det er ikke noe separatister i Kharkiv i dag.

Torsdag reiste «Yehor» tilbake på oppdrag. Nå må han på nytt frigjøre Kharkiv. Ikke fra ansiktsløse opprørere, men fra russiske stridsvogner.

I skrivende stund vet ingen ikke hvordan det går.

Powered by Labrador CMS