Nyheter

ANGREP: Ødeleggelser på etter rakettangrep mot Kyiv i Ukraina fredag.
ANGREP: Ødeleggelser på etter rakettangrep mot Kyiv i Ukraina fredag.

Russiske styrker rykker inn i Kyiv

Det er hørt skyting nær regjeringskvartalet i den ukrainske hovedstaden, melder nyhetsbyrået AP.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske bakkestyrker rykket i morgentimene fredag inn i Ukrainas hovedstad Kyiv, og også i landets nest største by Kharkiv skal russiske styrker være inne.

Innbyggere i Kyiv-forstedene Minsk Massif og Obolon fortalte i morgentimene om skuddsalver og eksplosjoner, og bilder i sosiale medier viste stridsvogner under 10 kilometer fra Maidan-plassen i sentrum av byen.

Det ukrainske forsvarsdepartementet oppfordret i en kunngjøring innbyggerne i området til å melde fra om hva de så og til å ta opp kampen mot invasjonsstyrken.

– Lag Molotov-cocktailer, nøytraliser okkupantene, het det i kunngjøringen.

Kamper i sentrum

Noen timer senere ble det også hørt flyalarm, eksplosjoner og skuddsalver i sentrum av den ukrainske hovedstaden, der regjeringssoldater tok oppstilling ved gatehjørner og på bruer.

Videoer fra Obolon-området viser et ødelagt militærkjøretøy og to drepte soldater iført ukrainske uniformer, og fra sentrum av byen kom det bilder av ukrainske regjeringssoldater som hadde inntatt stillinger, en av dem såret i en skuddveksling.

Ifølge ukrainske myndigheter er 137 personer drept siden russiske styrker invaderte landet torsdag, men det opplyses ikke om det er soldater eller sivile.

FN opplyste fredag at minst 25 sivile skal være drept hittil, men heller ikke dette er bekreftet fra andre kilder.

Ber om militærhjelp

President Volodymyr Zelenskyj kritiserte fredag morgen omverdenen for ikke å komme Ukraina til unnsetning.

– I dag forsvarer vi landet vårt alene. Som i går følger verdens mektigste styrker med på avstand, sa den ukrainske presidenten i en videotale, gjengtitt av BBC.

– Ble Russland overbevist av gårsdagens sanksjoner? Vi hører i lufta og ser på bakken at det ikke var nok, fortsatte Zelenskyj.

RUSSERNE MØTER MOTSTAND: Ukrainske soldater ligger i stilling i det sentrale Kyiv fredag.
RUSSERNE MØTER MOTSTAND: Ukrainske soldater ligger i stilling i det sentrale Kyiv fredag.

På både ukrainsk og russisk oppfordret han på nytt Russland til våpenhvile.

– Før eller siden må Russland snakke med oss om hvordan vi skal få en slutt på kamphandlingene og stanse denne invasjonen. Jo før slike samtaler kan innledes, jo mindre vil Russlands tap bli, var Zelenskyjs budskap, som åpenbart var rettet mot Kreml.

EU-sanksjoner

Noen timer senere ba han EU om å innføre enda strengere sanksjoner mot Russland under en telefonsamtale med EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

– Alle muligheter for sanksjoner er ennå ikke utnyttet. Presset på Russland må øke, tvitret Zelenskyj etter samtalen.

Under et hastig sammenkalt krisemøte torsdag vedtok EU-lederne en omfattende sanksjonspakke, men gikk ikke så langt som til å kaste Russland ut av det internasjonale banktransaksjonssystemet SWIFT. Det var blant andre Tyskland imot.

Ifølge EU-president Charles Michel jobbes det alt med å utforme enda strengere straffetiltak mot Russland, men detaljene er ikke kjent.

Sivile mål

Ifølge Zelenskyj angriper Russland både militære og sivile mål, mens den russiske forsvarsledelsen fastholder at angrepene bare er rettet mot militære mål som militærbaser, radaranlegg, flybaser og luftforsvarsanlegg.

Flere medier har vist bilder av ødelagte boligblokker, blant annet i byen Mariupol, og BBC viste i morgentimene fredag også opptak fra et boligområde i Kyiv som var truffet.

Det ble også meldt om skyting nær regjeringskvartalet i Kyiv fredag formiddag.

Russiske tap

Det ukrainske forsvarsdepartementet hevdet fredag at rundt 800 russiske soldater er drept eller såret siden invasjonen startet.

Ifølge en kunngjøring fra departementet, gjengitt av CNN , er også et 30-tall russiske stridsvogner uskadeliggjort, og sju fly og seks helikoptre er skutt ned.

Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace er over 450 russiske soldater hittil drept under invasjonen, men heller ikke dette er bekreftet fra uavhengig hold.

Den russiske forsvarsledelsen har tidligere tilbakevist påstander om store tap og nedskutte fly, og hevdet ifølge nyhetsbyrået Tass fredag også at ukrainsk luftvern hadde skutt ned et av sine egne fly.

Inn på teppet

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kalte fredag Russlands ambassadør Teimuraz Otarovisj Ramisjvilij inn på teppet, for å overbringe en formell norsk protest på den russiske krigføringen.

Under møtet beskyldte Huitfeldt ambassadøren for å fare med løgn, noe som ikke er dagligdags kost innen diplomatiet.

– Russland har tidligere formidlet at de ikke hadde noen intensjon om å invadere Ukraina. Jeg sa til ham at det viste seg å være en løgn. Norge og Russland har levd i fred i mer enn 100 år. Dette meningsløse angrepet er ikke i det russiske folks interesse, sa hun etter møtet

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian anklaget på sin side Vladimir Putin for å ville fjerne Ukraina fra kartet, mens britenes forsvarsminister Ben Wallace anklaget den russiske presidenten for å ha drevet diplomatisk narrespill før invasjonen.

Les også: Ukrainsk flyelev: - Når jeg sitter i flyet er jeg helt rolig

Powered by Labrador CMS