Nyheter

SKREMSEL: Juridiske eksperter Meduza har snakket med mener opptakene ble gjort for å skremme russiske soldater som ikke ønsker å bli sendt til fronten i Ukraina.

Video viser brutal behandling av soldater som ikke vil kjempe i Ukraina. Ment for å skremme, mener ekspert

«De soldatene som var enige, ble tatt med tilbake til frontlinjen. De andre ble fraktet til kjellere et sted», forteller kona til arrestert soldat som nektet å bli sendt til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Meduza er en anerkjent, uavhengig russisk nettavis, stiftet av journalister som måtte rømme Russland etter annekteringen av Krim i 2014. Meduza publiserer på russisk og engelsk og dekker krigen i Ukraina tett. Meduza fikk Fritt Ords pris for 2022. Forsvarets forum har tillatelse til å republisere Meduzas artikler på norsk.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En video som viser militærpolitiet som arresterer to russiske soldater, sirkulerte i slutten av november på sosiale medier, både i Russland og Ukraina. I Telegram-kanalen Veteranens notater, en russisk pro-krig-kanal, ble det opplyst at opptakene var fra Belgorod-regionen like ved grensen til Ukraina.

Juridiske eksperter Meduza har snakket med mener opptakene ble gjort for å skremme russiske soldater som ikke ønsker å bli sendt til fronten i Ukraina.

Skal være siktet for ikke å adlyde militær ordre

Videoen viser en offiser som tilkaller to navngitte soldater, en av gangen, foran hele avdelingen – som står oppstilt. Soldaten blir informert av en militær etterforsker at han fra og med 16. november er siktet for å ikke adlyde militær ordre, artikkel 332 i den russiske straffeloven. Etterforskeren tilkaller deretter bevæpnet militærpoliti, som er parkert noen titalls meter lenger borte, som iler til for å arrestere soldatene.

Les også: Ny sikkerhetspolitisk situasjon krever økt mental beredskap

På brutalt vis dras soldatene med bort til en ventende bil, der lommer gjennomsøkes og håndjern settes på før soldatene plasseres i arrest.

ARREST: Denne videoen florerte på russisk og ukrainske Telegram-kanaler. Foto: Ukjent

Den første arrestasjonen finnes sted klokken 13:30, den neste klokken 14:17. På slutten av videoen nevner offiseren at avdelingen skal stille opp igjen klokken 15:00. Det er ikke kjent om det ble gjort flere arrestasjoner da.

Militæradvokat: Vil lære de andre en lekse

Telegram-kanalen Veteranens notater meldte at de to arresterte soldatene tilhørte forskjellige avdelinger og at straffesaken mot dem er knyttet til at de nekter å kjempe i Ukraina. «Først muntlig, og deretter i skriftlig form», nektet de to «å følge ordrene om å bli sendt til kamper» i Ukraina.

Navnene til de to soldatene er ikke bekreftet. I videoen er det kun mulig å høre deres etternavn. Det er heller ikke kjent om soldatene var på kontrakt i den russiske hæren eller blant de 300.000 mobiliserte personene som denne høsten er kalt inn til tjeneste.

Maksim Grebenjuk, militæradvokat med sin egen Telegram-kanal kalt «Militær ombudsmann», påpeker at det er helt unødvendig å arrestere en soldat på militæravdelingens område. Den eneste grunnen til å arrestere noen på denne måten, er å sende en melding og «lære alle de andre en lekse», forklarer Grebenjuk.

Og, dersom de arresterte soldatene ikke er under kontrakt, altså at de selv har vervet seg til de væpnede styrker, vil straffesaken mot dem sannsynligvis «falle fra hverandre», sier Grebenjuk.

Valget mellom frontlinjen og en kjeller

Kona til en av de arresterte soldatene, fortalte nyhetsmediet Poligon.Media at ektemannen nylig hadde kommet fra kamper i Ukraina og nå nektet å dra tilbake. Hun fortalte at mannen hennes ble arrestert 17. november og venter på rettssak i Voronjezjh. Slik beskriver kona situasjonen for den arresterte ektemannen:

«Han ble mobilisert 22. september uten å ha erfaring fra kamper tidligere. Han gjennomføre obligatorisk verneplikt for ti år siden. Etter at han mottok mobiliseringsordren, ble han flyttet til byen Bogutsjar i Voronjezjh. Der var han i to uker, uten trening som sådan».

Senere, forklarte hun, ble de mobiliserte fraktet til Luhansk-regionen. De ankom om natten ble umiddelbart beskutt. Uten befal til å gi ordrer, bestemte soldatene selv for å trekke seg tilbake. Senere ble soldatene sendt til en militæravdeling utenfor Belgorod, der høytstående offiserer forsøkte å tvinge dem tilbake til fronten. Kona til den arresterte soldaten sier hennes mann og kameratene hans likevel nektet å bli behandlet som «kanonføde».

«Dagen etter lastet de dem inn i lastebiler og kjørte av sted i ukjent retning. Det gikk rykter om at de som var enige om det, ble tatt med tilbake til frontlinjen. De andre ble fraktet til kjellere et sted».

Det beste juridiske forsvar

Dette er ikke den første straffesaken i Russland mot soldater som nekter å følge ordre i krigstid. I slutten av oktober beskrev menneskerettighetsadvokat Pavel Tsjikov en sak om en tiltalt som skal ha trosset ordre om å delta i kamp.

Mikhail Pozharskij, en Moskva-basert analytiker, forklarer at det å nekte å kjempe under påskudd av mangelfull trening eller dårlig utstyr, er det beste juridiske forsvar for russiske soldater som forsøker å unngå å havne i Ukraina.

«Hvis du er imot krigen, og du har blitt innkalt, og du ikke er politisk aktivist, er din mest rasjonelle posisjon å snakke om fraværet av utstyr og forberedelser», skrev Pozharskij på Telegram.

Siden den russiske hæren neppe vil klare å løse sine problemer med personell og forsyninger, er dette den sikreste juridiske måten å unngå krig på. Da unngår man risikoen man utsetter seg for personlig ved å ha innvendinger mot invasjonen ved å vise til samvittighetsfrihet eller av religiøse overbevisninger ikke ville ta til våpen.

Oversatt av Amund Trellevik.

Powered by Labrador CMS