Nyheter

OPPlÆRING: En ukrainsk instruktør under opplæring i Nord-England tidligere i år. Da var norske soldater på plass og bidro som instruktører.

Dobler antallet norske Ukraina-instruktører

Norge er allerede til stede med 75 instruktører i Operasjon Interflex i Storbritannia. Nå blir antallet instruktører i utlandet doblet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge dobler antall instruktører som skal trene opp ukrainske soldater i utlandet fra 75 til 150 for å kunne bidra inn i EUs militæroperasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Norge er allerede til stede med 75 instruktører i Operasjon Interflex i Storbritannia. Nå blir antallet instruktører i utlandet doblet.

Tidligere har også ukrainske soldater fått opplæring i Norge.

– Vi er invitert av Tyskland til å delta i EUs treningsmisjon hvor ukrainske soldater skal få opplæring i Polen og Tyskland. Vi har sagt at vi stiller opp og dobler antall instruktører fra 75 til 150, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.

Forlenger oppdraget

Gram er onsdag i Berlin for å delta på Berlin Security Conference, hvor han blant annet har møtt Tysklands forsvarsminister Christine Lambrecht.

Fordelingen av instruktører mellom Storbritannia og EU er ennå ikke fastslått, forteller Gram.

– Men mye av økningen kommer fordi vi vil bidra inn i EUs treningsopplegg, sier forsvarsministeren.

I tillegg forlenges oppdraget i Storbritannia ut året som i utgangspunktet skulle løpe fram til sommeren.

15.000 soldater

EU kunngjorde tidligere denne måneden at det opprettes et nytt militært treningsoppdrag for ukrainske soldater. I første omgang skal 15.000 ukrainere få opplæring i Polen og Tyskland.

Regjeringen besluttet forrige uke å bidra med 150 millioner kroner til EUs militæroperasjon. Pengene hentes fra de 3 milliardene Stortinget har bevilget i militær støtte til Ukraina for 2022.

Gram bekreftet samtidig overfor TV 2 at Norge også skal bidra med instruktører. Nå er det altså bestemt at antallet i Europa dobles.

Powered by Labrador CMS