Nyheter

TOPPMØTE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter Kinas president, Xi Jinping, i Beijing. Støre er i Folkerepublikken Kina for å markere 70 år med diplomatiske forbindelser med Norge.

Tok opp Ukraina-krigen med Kinas president

Statsministeren mener Kina sitter på nøkkelen i flere sikkerhetsspørsmål. Mandag snakket Jonas Gahr Støre (Ap) om Ukraina-krigen med Kinas president Xi Jinping.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) snakket om Ukraina-krigen med Kinas president Xi Jinping på et møte i Beijing mandag.

– Så gjelder det også noen av de enorme internasjonale sikkerhetsproblemene. Krigen i Ukraina, Koreahalvøya, og den fredelige løsningen av problemene i Sør-Kinahavet, ramset Støre opp som saker Kina spiller en viktig rolle i.

Statsministeren gikk også inn på Kinas rolle i å håndtere klimaendringene og regulering av kunstig intelligens.

På NTBs spørsmål om hvordan han opplevde tonen i møtet da han tok opp kritikk av Kina, svarte Støre følgende:

– Den var god, åpen og ærlig. Det er noe med når man møter noen for andre gang. Selv om det har gått noen år – blir det en annen tone over bordet. Samtaler med kinesisk motpart blir noen ganger veldig manusdrevet, men det slapp vi her.

– Han og jeg snakket egentlig sammen over bordet, som simultanoversettelsen gjorde mulig. Da ble det en mer direkte samtale enn bare opplesning fra hver vår side. Sånn sett var det en god samtale, sier han.

Møtet mellom Støre og Xi fant sted i det såkalte statlige gjestehuset i Beijing. De to møttes også i 2010, da Xi nylig var blitt Kinas leder og Støre var utenriksminister.

– Når det gjelder de store sikkerhetsspørsmålene som er både her i regionen, men også i vår del av verden, så kommer vi ingen vei uten å få Kina med, sa statsministeren til NTB i Den forbudte by i Beijing mandag morgen før møtet. 

Han har nå startet et tre dagers besøk i Kina, og varslet tydelig beskjed om Ukraina-krigen.

– Ukraina-krigen må tas på fullt alvor av de som kan påvirke. Og i rekka av de landene, så er Kina på topp. Kina er Russlands nærmeste partner. Det er grunn til å tro at de også indirekte bidrar til den krigsøkonomien Russland har, sier Støre.

Støre startet dagen i Beijing med et møte med LO og NHO og deres søsterorganisasjoner. Deretter gikk turen til en omvisning i Den forbudte by, det gamle keiserpalasset i den kinesiske hovedstaden.

Hilste til kongen

Xi åpnet med å hilse til kong Harald og invitere ham på et nytt besøk til Kina. Han bemerket også at Norge var tidlig ute med å anerkjenne Folkerepublikken Kina, mens mange vestlige land holdt seg til å anerkjenne regjeringen på Taiwan som den legitime kinesiske regjeringen fram til 1970-tallet.

– Presidenten er også velkommen til å besøke Norge, svarte Støre.

Tonen mellom de to beskrives som vennlig, men høytidelig. Deretter gikk de to inn på et møterom med hver sin store delegasjon.

Under besøket i Kina skal Støre også møte norsk og kinesisk næringsliv i Beijing og Shanghai, samt holde et foredrag ved Fudan-universitetet i Shanghai.

DISKUSJONER: Støre og Xi sitter ved møtebordet med sine respektive delegasjoner

Tror på samarbeid

Statsministeren tok seg tid til å reflektere over Kinas rivende utvikling inne i de historiske bygningene.

– Vi blir jo minnet på at Kina har vært en stor og ledende makt før. Når de nå kommer tilbake igjen som en av de ledende økonomiene i verden, så kommer de fra et sted. Det understreker at det gjelder å lese historien for å forstå Kina i dag, sier han.

Støre mener samarbeid er veien å gå i møte med stormakten.

– Vår interesse må jo være å få til internasjonalt samarbeid på de viktigste områdene som gjelder i verden, finne løsninger på klima, sette rammer rundt bruken av kunstig intelligens.

Med på turen er også en næringslivsdelegasjon med viktige norske bedrifter. Kina er Norges tredje største handelspartner etter EU og USA, og det er rundt 160 norske selskaper som har virksomhet i Kina.

– Handel med Kina har stor betydning for norske arbeidsplasser, vår verdiskaping og velferd, sier statsministeren.

Neppe ny formalisert menneskerettighetsdialog

Statsministeren varslet før møtet at han vil ta opp et annet betent tema, i tillegg til Ukraina-krigen, nemlig menneskerettigheter.

– Det er jo viktig å bruke den tiden vi har med Xi for å formidle det Norge står for, det vårt samarbeid består i, men også de budskapene vi trenger å komme med, som han kanskje ikke er enig i, sier han.

I flere år, fra 1997, hadde Norge en formalisert menneskerettighetsdialog med Kina, hvor landene møttes årlig for å diskutere temaet på politisk nivå.

Den tok en brå slutt da dissidenten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, og Kina kuttet nesten alle bånd med Norge.

Støre stiller seg tvilende til at den formaliserte dialogen kommer tilbake.

– Det er ikke like naturlig, men det betyr ikke at menneskerettigheter er mindre viktig. Tvert imot, vi skal ta det opp på de nivåene og de områdene hvor det passer. Men den dialogen vokste fram som et slags felles prosjekt og var veldig knyttet til den tiden det var i på 90-tallet, sier Støre.

Powered by Labrador CMS