Nyheter

OPPTRAPPING: Kina kritiserer Ukrainas offensiv i den russiske Kursk-regionen. Bildet viser en russisk stridsvogn i grenseområdet.

Frykter vestlige land forlenger Ukraina-krigen

Kina ber om mer internasjonal støtte til sin fredsplan for Ukraina.

Publisert

Kina og Brasil la tidligere i år fram et felles forslag til fredsplan som legger opp til en fredskonferanse der både Russland og Ukraina deltar.

Russland ble ikke invitert til den internasjonale fredskonferansen som ble holdt i Sveits i juni, og Kina valgte da å holde seg borte.

Deler Kinas syn

Kinas spesialutsending Li Hui har nå hatt nye samtaler med Brasil, Indonesia og Sør-Afrika, som ifølge ham deler Beijings syn på hvordan krigen i Ukraina kan avsluttes.

– De har opprettholdt kommunikasjonen både med Russland og Ukraina og støtter en politisk løsning på krisen, en løsning som kommer i stand gjennom dialog og forhandlinger, sier Li.

Kan spille rolle

Ukraina avviste først Kinas fredsutspill, men har siden anerkjent at landet takket være sitt nære forhold til Moskva kan spille en rolle i en fredsprosess.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

FORESPØRSEL: Li Hui ber om økt internasjonal støtte til Kinas fredsplan for Ukraina.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba besøkte Kina i juli, men krigen har endret karakter siden den gang.

Tidligere i måneden rykket ukrainske styrker overraskende inn i den russiske Kursk-regionen, ifølge president Volodymyr Zelenskyj for å etablere en såkalt buffersone der.

Advarer Vesten

Kina har kritisert offensiven og advarer Vesten mot å la Ukraina benytte vestlige våpen til ytterligere opptrapping av krigen.

USA og Nato anklager på sin side Kina for å støtte Russlands krigføring.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har anklaget Beijing for å forsyne Russland med utstyr og teknologi som gjør landet i stand til «å produsere rakettene, bombene og våpnene de benytter i angrepene mot Ukraina».

I forrige uke utvidet USA sanksjonene mot flere kinesiske selskap som følge av samhandelen deres med Russland.

Powered by Labrador CMS