Nyheter

GRENSEN: Bjørn Arild Gram sammen med nestkommanderende for UNC, general Derek Macalulay, ved grensen til Nord-Korea.

Norske soldater skal tilbake til Sør-Korea

SEOUL (Forsvarets forum): Fra neste år skal norske offiserer delta på militærøvelser med den internasjonale styrken i Sør-Korea. 

Publisert Sist oppdatert

– Det å komme til grensen, når du har med deg det historiske bakteppet og det dramatiske rundt Korea-krigen, så gjør det veldig inntrykk. Det er nordkoreanske soldater som følger med, litt tilbaketrukket, men man står jo der å ser på hverandre. Det er et uttrykk for at det er spenninger i verden, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). 

Han er på besøk i Sør-Korea, der han søndag besøkte den demilitariserte sonen som skiller Sør- fra Nord-Korea.

Nå varsler han at norske soldater skal tilbake til den koreanske halvøya. Fra 2025 skal Norge delta i øvelser sammen med United Nations Command (UNC), en multinasjonal styrke som ble opprettet da Korea-krigen brøt ut i 1950. 

UNC følger opp og støtter Sør-Korea med å opprettholde våpenhvilen mellom nord og sør.

Sender offiserer

– Det er en del år siden Norge har deltatt i dette arbeidet, men vi kommer til å løfte innsatsen der nå, ved å sende inn stabsoffiserer som skal være med på både «table-top», og live-øvelser i noen uker, forklarer Gram til Forsvarets forum. 

«Table-top»-øvelser kalles også skrivebord- eller diskusjonsøvelser, og foregår ikke i felt.

I ASIA: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram er i Seoul.

– Jeg tror dette blir svært nyttig, og når det er i gang kommer vi til å innhente erfaringer og gjøre vurderinger på om vi skal delta på andre måter i årene framover, om dette er noe å bygge videre på, legger han til. 

Ifølge Gram er det i utgangspunktet snakk om at norske stabsoffiserer skal delta på øvelsene i Sør-Korea.

Noen år siden sist 

Norge bidro med et feltsykehus under Korea-krigen, men trakk norske styrker ut av Sør-Korea i 1954. Etter ikke å ha deltatt i UNC på flere år, ble Norge med igjen i 1999.

Norge har ikke bidratt med soldater til UNC etter det, men norske offiserer har deltatt på øvelser i Sør-Korea etter dette, blant annet militærøvelsene Ulchi Freedom Guardian og Key Resolve fra 2009. Nå skal norske soldater tilbake på koreansk jord. 

Gram er for tiden på en rundreise i Asia. Mandag skal han blant annet møte den sørkoreanske forsvarsministeren, før reisen går videre til Japan og avsluttes i Australia. 

– Det er noe med å komme å se, og høre direkte fra de som er involvert, og jeg ser veldig fram til de samtalene vi skal ha, jeg tror det kommer til å bli nyttig. Vi vil jo styrke relasjonen i IP4-landene til Nato, og med den økte spenningen som er i verden, så mener jeg at det er veldig god timing og rett å gjøre det, sier Gram. 

IP4-landene er Australia, New Zealand, Japan og Sør-Korea, land som samarbeider tett med Nato om sikkerhetspolitikk.

Presisering: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at norske styrker trakk ut av Sør-Korea i 1954, og ikke har deltatt i UNC siden dette, med mellomtittelen «71 år siden sist». Selv om Norge ikke har deltatt med soldater i UNC, har norske offiserer deltatt på flere øvelser til Sør-Korea etter 1959, blant annet Ulchi Freedom Guardian og Key Resolve fra 2009. Presiseringen ble gjort 02.09.2024 kl. 04:18.

Rettelse: I den opprinnelige saken stod det at Korea-krigen brøt ut i 1953. Det riktige er at krigen startet i 1950. Rettelsen ble gjort 06.09.2024 kl. 02:43. 

Powered by Labrador CMS