Analyse

VELKOMST: Putin og Kim ankommer velkomstseremonien på Kim Il-sung-plassen i Pyongyang.

Putin på frierferd

Når Vladimir Putin kommer med lua i hånden, får den nordkoreanske diktatoren et overtak på Russland han aldri tidligere har hatt.

Publisert Sist oppdatert

Bildene viser en smilende Vladimir Putin som går ned trappen fra det offisielle russiske presidentflyet. På rullebanen omfavner han Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som personlig møtte opp på flyplassen i Pyongyang for å ønske gjesten sin velkommen. Putin smiler og ser oppspilt ut.

I sentrum av den nordkoreanske hovedstaden vinker de to diktatorene til publikum. Ironisk nok ankommer de i en Mercedes, en innrømmelse av at Nord-Koreas bilproduksjon fortsatt står noe tilbake fra doningene fra det forhatte Vesten.

Toppmøtet vil uten tvil bli hyllet som en suksess, både av Russland og Nord-Korea. I realiteten understreker besøket at Putin har få venner å søke hjelp hos, etter at han startet fullskalainvasjonen av Ukraina i februar 2022.

Diplomatisk triumf

I Pyongyang skrev de to diktatorene under en avtale om strategisk samarbeid. Innholdet i avtalen er hemmelig, men det er ikke vanskelig å se for seg hva de to landene ønsker å få ut av samarbeidet.

For Putin handler det om våpen og ammunisjon til krigen i Ukraina. Han har allerede fått nesten fem millioner skudd, sier Sør-Koreas utenriksminister Shin Wonsik i et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg.

OVERTAK: Krigen i Ukraina gir Kim Jong-un et overtak på Putin han ikke har hatt tidligere.

For Kim, som har få internasjonale venner, er besøket en diplomatisk triumf. Når Putin kommer med lua i hånden, får den nordkoreanske diktatoren et overtak på Russland han aldri tidligere har hatt.

Putin har vært i Nord-Korea før – i 2000, samme år som han ble Russlands president. Men forholdet mellom de to landene har gått i bølger gjennom Putins tid som Russlands leder. Etter at Nord-Korea prøvesprengte en atombombe i 2009, sluttet Russland seg til FN-sanksjoner mot landet.

Siden har forholdet tatt seg opp igjen.

Innrømmelser

Krigen tvinger Putin til å gjøre innrømmelser han trolig ellers ikke ville gått med på. I Pyongyang vil han antagelig snakke med Kim om Kinas tilgang til Tumen, grenseelven mellom Kina og Nord-Korea.

De siste 17 kilometerene før elven renner ut i Japanhavet, danner den grensen mellom Nord-Korea og Russland. Det betyr at Kina må ha tillatelse fra både Nord-Korea og Russland for å seile skip langs denne strekningen.

Kina har lenge ønsket å gjøre området til en spesiell økonomisk sone, for å få lettere tilgang til havet. Russland har motsatt seg dette, for å begrense Kinas innflytelse i Nordøst-Asia. Nå kan det hende Beijing får viljen sin.

Da Putin besøkte Beijing i mai, uttalte han og Kinas president Xi Jinping at de ville starte «konstruktiv dialog» med Nord-Korea om Tumen-elven.

Avhengig

Sanksjoner som følge av invasjonen av Ukraina har gjort Russland avhengig av handel med Kina. Importen fra Kina har økt kraftig siden 2022 og Russland trenger nye markeder for å selge gass Europa ikke lenger vil ha. Det vet kineserne å utnytte. 

HYLLES: En stor forsamling var på plass for å hylle Vladimir Putin og Kim Jong-un.

Fri tilgang langs Tumen vil la Kina kunne seile både handels- og krigskip til og fra Japan-havet. Ifølge det japanske magasinet Nikkei Asia ønsker Kina å utvide elveleiet og fjerne en bro som begrenser størrelsen på skip som kan seile opp elven.

Får Kina lov til dette, får det betydning både for handel i regionen og den sikkerhetspolitiske situasjonen. Det er neppe en utvikling Japan ønsker velkommen.

Det er antagelig heller ikke noe Putin ønsker seg. Hvem vet hva han egentlig skjuler bak smilet i Pyongyang.

Powered by Labrador CMS