Langtidsplanen for Forsvaret ble vedtatt av et enstemmig storting i fjor. Planen innebærer at det skal brukes 1.635 milliarder kroner på forsvarssektoren frem til 2036.
Annonse
Nå mener flere politikere at investeringene ikke går raskt nok, og vil sprøyte inn mer penger allerede i årets budsjett.
Både Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) vil la regjeringen kunne bruke mer penger enn budsjettert for og planlagt i langtidsplanen. Men regjeringen oppfordres også fra sine egne partifeller i Arbeiderpartiet (Ap).
– Alle analyser sier at dette ikke er nok. Når det gjelder våpenproduksjon og ammunisjonsproduksjon, så er vi veldig langt bak skjema. Det er åpenbart at alt dette koster penger, og det handler om prioritering. Bevilger du ikke mer, så har du heller ingen mulighet til å nå målene som er satt, sier Geir Vollsæter i Tromsø Arbeiderparti.
Tips oss!
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
På sitt årsmøte 15. mars vedtok Tromsø Ap et forslag om å sette av ytterligere 40 milliarder kroner til strakstiltak i Forsvaret i den neste regjeringsperioden. Det vil si ti milliarder kroner i året.
De vil at det skal opprettes et hurtigspor for anskaffelser, slik at det tar kortere tid fra Forsvarsdepartementet bestiller materiell til produksjonen er i gang.
I forslaget til Tromsø Ap er tre av milliardene satt av til årets forsvarsbudsjett, for å motvirke forventede kutt og effektiviseringstiltak i Forsvaret.
– Jeg tror det absolutt viktigste er å få effektuert ordre som allerede er politisk bestilt. Og det er å sette Forsvarsmateriell på hurtigspor, sier Vollsæter.
Støtte på Stortinget
Nils-Ole Foshaug, som sitter i Forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget, stiller seg bak langtidsplanen for Forsvaret som ble enstemmig vedtatt i fjor, men utelukker ikke muligheten for tilleggsbevilgninger, slik partifellene i Tromsø foreslår.
– Jeg syns det er et godt vedtak. Det er satt i sammenheng med den situasjonen som vi opplever i verden akkurat nå, sier Foshaug.
Han viser til at regjeringen skal rapportere om fremgangen i langtidsplanen til Stortinget underveis.
– En plan på tolv år vil måtte ta inn over seg at det må både justeringer og kanskje omprioriteringer til, sier Foshaug.
FORENKLES: Anskaffelsesprosesser må forenkles, mener Morten Wold.Foto: Robert S. Eik, Forsvarets forum
Opposisjonen er heller ikke fremmed for å fremskynde noe av pengebruken i langtidsplanen.
– Frp ser behovet for å bestille flere materiellkategorier raskere enn hva det legges opp til i planen. Lange leveringstider tilsier at det må handles nå, lange anskaffelsesprosesser må forenkles og koordineringen med industrien må bli bedre, skriver stortingsrepresentant Morten Wold i en e-post til Forsvarets forum.
Vil ha fortgang
Ifølge stortingsprepresentant Hårek Elvenes (H) støtter Høyre å forsere prosjekter som er klare til å kunne bli realisert, når behov og løsninger allerede er avklart.
– Hvilke prosjekter dette er må regjeringen svare for i statusmeldingen for gjennomføringen av Langtidsplanen for forsvarssektoren, som legges frem nå i vår, skriver Elvenes i en e-post til Forsvarets forum.
INSTRUKS: Kommunene bør få instruks om raske prosesser, mener Hårek Elvenes.Foto: Robert S. Eik, Forsvarets forum
Han mener det er behov for å gjennomføre anskaffelser raskere, men legger til at selv om dagens normalprosedyrer for anskaffelser er tidkrevende, skal disse også sikre at det ikke blir gjort feilinvesteringer.
Elvenes vil også ha fortgang i utbygging av infrastruktur som er helt nødvendig for styrkingen av forsvaret.
– Høyre forventer at regjeringen gir kommunene klar instruks om raske prosesser for reguleringsplaner, så det ikke oppstår unødvendige forsinkelser i utbyggingen av bygg- og anlegg, skriver han.
Fem punkter
Her er forslaget som er vedtatt av Tromsø Ap:
Tromsø Arbeiderparti mener det må settes av ytterligere 40 mrd. på strakstiltak i forsvaret i den neste regjeringsperioden. Disse midlene skal prioriteres på:
Etablering av et hurtigspor for regelverk og prosess som øker tempoet kraftig fra Forsvarsdepartementet sender bestilling til Forsvarsmateriell (FMA) til kontrakter effektueres i industrien som produserer våpen, ammunisjon og infrastruktur for totalberedskapen.
Øke våpen/ammunisjonsproduksjon slik at Norge til enhver tid har tilstrekkelig våpen og ammunisjon lagret samtidig som vi forsyner behovet til våre allierte.
I revidert statsbudsjett, dekke opp Forsvarets underskudd på drift på 2-3 mrd og øke bevilgningen utover Statsbudsjett 2025 for nytt statsbudsjett for 2026.
Forsere investeringer forsvarsinfrastruktur, herunder baser på land og havner Nord-Norge for marinens skip og ubåter. Disse prioriteringene skal i størst mulig grad samordnes med Natos behov og samfinansieres med allierte.
Av potten på 40 milliarder, må også en vesentlig andel av disse gå til å dekke infrastruktur og sivil beredskap, for eksempel innen transport og helse som er viktig for den samlede beredskapen i landet, og til understøttelse av våre nære allierte.