Nyheter

KRITISK: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) er kritisk til Forsvarets id-markering.

Stiller spørsmål om Forsvarets id-markering

– Vi må slutte å være så inkluderende at man blir selvutslettende, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag meldte Forsvarets forum at Forsvaret for første gang skal avholde id-markering flere steder i landet. Dette har skapt engasjement og reaksjoner, både positive og negative. En av de som stiller seg kritisk til markeringen er Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Torsdag sendte Tybring-Gjedde et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) der han ber om svar på følgende:

«Hva er årsaken til at Forsvaret nå har besluttet å avholde id-markering, men ikke avholder markeringer for andre religiøse minoriteter som eksempelvis jøder, buddhister og sikher?»

Tybring-Gjeddes Facebook-innlegg.

Frp-politikeren har også lagt ut et innlegg på sin Facebook-side der han kritiserer Forsvaret for å avholde feiringen.

– Det jeg ønsker å vite er hvorfor de akkurat har valgt denne religiøse høytiden, og hvor relevant det er for Forsvaret å markere den, sier han til Forsvarets forum.

Han fortsetter:

– I Norge er det ganske mange religioner som er representert. Hvorfor man da ikke velger å gjøre det samme for dem er noe man kan lure på.

– Hvis alle skal markeres, så må man nok være ivrig, sier han og ler.

Kristen kulturarv

På Facebook har Tybring-Gjedde skrevet «Slik gjør man når man vil nulle ut vår 1000 årige historie og ikke forstår betydningen av våre kristenkulturelle identitet og vår kulturarv».

Forsvarets forum har bedt ham utdype hva han legger i det.

– Vi har mye å være stolt over her i Norge, og vi har bygget opp vår kristenkulturelle arv i veldig mange år. Dette har gjort at vi har den velstanden, velferden og friheten for innbyggerne våre. Det er akkurat det vi forsvarer i Forsvaret, sier Tybring-Gjedde.

– Det virker nesten som en ber om unnskyldning for det man gjør, altså at man er så inkluderende at man blir selvutslettende, sier han.

– Hva mener du med «Oppfordrer alle i Forsvaret til å stå opp mot forsvarsledelsens nyetablerte WOKE kultur»?

– Man ser noen tendenser at Forsvarets fokus er stadig vekk på prioritering av andre ting som er irrelevant for Forsvarets rolle. Vi kan ikke ha offentlige institusjoner som hele tiden skal engasjere seg på områder som er helt irrelevante for deres rolle, svarer Frp-politikeren.

– Unødvendig splittelse

Tybring-Gjedde fortsetter med å si at både sentrale offiserer og forsvarssjefen har flyttet oppmerksomheten vekk fra Forsvarets naturlige oppgaver. De burde konsentrere seg om å styrke Forsvaret og å sikre Norges grenser.

– De bør konsentrere seg om det de faktisk er betalt og har ansvaret for, istedenfor å gå inn på andre samfunnsarenaer som bare vil skape unødvendig splittelse, sier stortingsrepresentanten.

Les også: Når wokeismen treffer Forsvaret

– Hva mener du da blir det mest riktige å gjøre når det kommer til religiøse markeringer i Forsvaret?

– Det er naturlig at vi forholder oss til den kulturen vi faktisk har. I hvilken grad man skal markere høytidene er ikke noe jeg skal bestemme, svarer stortingsrepresentanten.

Han fortsetter:

– Jeg har registrert at man har fjernet noen kristne elementer i forbindelse med oppstilling på oppstillingsplass, men samtidig som man gjør det, velger man også å innføre en ny feiring for islam. Det henger ikke helt på greip synes jeg.

– Jeg har ikke hatt noe problem med å markere at vi faktisk er et land basert på kristen kultur og kulturarv. Da bør vi stå opp for det, istedenfor å få dårlig samvittighet for at vi står opp for det.

– Ikke woke-kultur

Rune Wenneberg, Forsvarets sjefssersjant, er uenig med Tybring-Gjedde i at id-markering er et uttrykk for woke-kultur.

– Å ivareta de ulike behovene soldatene våre har er ikke woke-kultur. Det er godt lederskap som bygger soldatens nødvendige tillit til Forsvaret. En tillit vi er avhengig av når de skal risikere livet for nasjonen, skriver Wenneberg i en e-post til Forsvarets forum.

HOLDNINGER: – Vi bygger holdninger, ferdigheter, robusthet og kunnskap, sier sjefssjersjant for Forsvaret Rune Wenneberg.

Sjefssersjanten mener at kvaliteten på det norske Forsvaret avhenger lederne og soldatene blir behandlet

– Vi bygger holdninger, ferdigheter, robusthet og kunnskap vi vet vil virke hvis krigen kommer. Det gjør vi gjennom lederskap, harde prioriteter og dyktige mennesker. Mangfold blant de som tilfredsstiller kravene våre har gjort oss bedre. Det innebærer mangfold i lederskap og tiltak for å gjøre dem til enda bedre soldater. At enkelte aktiviteter ikke er skyting og stridsteknikk er ikke bare lurt, det er nødvendig, skriver Wenneberg.

Powered by Labrador CMS