Nyheter

MARKERER RAMADAN: Feltimam major Najeeb ur Rehman Naz i forbindelse med et intervju av Forsvarets forum høsten 2020.

Forsvaret skal avholde id-markering for første gang

Alle soldater og ansatte er velkomne til å delta i markeringen av avslutningen på muslimenes hellige måned ramadan, sier Norges eneste feltimam.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når fastemåneden ramadan er ferdig, feirer muslimer helligdagen Id al-Fitr. Forsvaret skal i år for første gang avholde id-markering. Det skjer ved Krigsskolen på Linderud, på Sessvollmoen og på rekruttskolen på Madla.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Ramadan er en viktig måned for muslimer der de faster og blir ekstra opptatt av tilbedelse og gode gjerninger. Det er en måned der selvrenselse og åndelig utvikling settes i fokus. Det er også en tid for ekstra ettertanke og refleksjon, sier feltimam Najeeb ur Rehman Naz til Forsvarets forum.

Major Naz forteller at Forsvarets markering vil bli arrangert på en passende dag etter selve id-dagen 2. mai, slik at soldater kan feire selve id-dagen sammen med familien.

— Dette er en kulturell markering der man har mulighet til å få kunnskap om kulturen og selve høytiden Id. Alle soldater og ansatte som jobber på avdelingen er hjertelig velkommen til å ta del i denne markeringen.

Selvkontroll i sentrum

I tillegg til at man avstår fra mat og drikke i løpet av en dag, påpeker Naz at ramadan-måneden også er en mental og moralsk øvelse.

— Det innebærer i stor grad at man trenes opp i selvkontroll og tålmodighet. Når du ikke kan spise av det som er tillatt av mat og drikke mens du faster, så er du i prinsippet mer robust til å tåle livets utfordringer og stå sterk og stødig i krevende situasjoner, sier han.

For muslimer er det viktig hvordan man oppfører seg i det de ser på som den hellige måneden. Muslimer skal ha en moralsk riktig oppførsel, der en møter andre med respekt og omtanke. Disse verdiene går hånd i hånd med Forsvarets grunnverdier respekt, ansvar og mot, sier feltimamen.

Forsvarets rolle

Alle tjenestegjørende i Forsvaret har rett til tros- og livssynsutøvelse. Det er grunnfestet i både Norges grunnlov og i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Dette innebærer også tilrettelegging for fasten i ramadan, opplyser feltimamen.

Både feltimamen, feltprester og befal skal bidra til å legge til rette for at de muslimske soldater skal ha en god opplevelse under fastemåneden. I praksis betyr det blant annet at man skal få lagt til rette for de to måltidene suhoor som er det siste før fasten begynner ved daggry, og iftar som er det første måltidet etter solen har gått ned.

— Det er særlig viktig at de føler seg trygg og godt ivaretatt med tanke på deres religiøse utøving denne måneden.

— Opplever du å bli kontaktet av mange soldater som ber om råd?

— Jeg blir kontaktet og får flere henvendelser. Nå i ramadan har det vært ganske hektisk når både soldater, feltprester og befal har vært i forbindelse med meg med tanke på tilrettelegging for fasten også videre.

Les portrettet som Forsvarets forum har skrevet om Naz: Hellig og militær

Religiøse dilemmaer

I ramadan kan det hende at muslimske soldater havner i situasjoner der det kan være vanskelig å praktisere fasten eller andre elementer i sin tro. Da kan det være greit å ha en feltimam å prate med.

Iman Meskini: Jeg visste ikke at de hadde bønnerom, at de hadde en egen imam, for jeg tror det hadde gjort at jeg hadde tenkt at ja, her er det jo tilrettelagt.

— Er det situasjoner der en må velge mellom sin tro og militære tjeneste?

FORBEREDER BØNN: Bønn er en sentral søyle i Islam. I ramadan-måneden er bønnen ekstra viktig.

— Jeg tror ikke det finnes situasjoner der en blir nødt til å velge mellom sin tro og tjeneste. Det kan derimot hende at det dukker opp spørsmål om å tilpasse ting, konstaterer Naz.

Han utdyper:

— Et eksempel på det sistnevnte er at en soldat velger å faste en dag der det er veldig høy fysisk aktivitet. Det kan kanskje oppstå at vedkommende er i fare for å bli utsultet, dehydrert eller utmattet.

Der vil det være aktuelt å utsette fasten nettopp på grunn av denne krevende situasjonen en befinner seg i. Soldaten kan i så fall ta igjen denne dagen en annen gang etter ramadan, forklarer Naz.

— Har du noe tips eller råd til de muslimske soldatene som velger å faste i ramadan?

Naz humrer litt i det spørsmålet blir stilt.

— Soldatene er på en måte voksne mennesker og tar bevisste valg, samt at tilretteleggingen fra Forsvarets side er der. Jeg vet om flere soldater som har fastet i sin førstegangstjeneste, og de har gitt tilbakemelding om at det ikke har oppstått noen problemer.

Han minner om at fasten skal være litt krevende, derfor kan rådet være å være utholdende og tålmodig.

Årets markering blir den første, men trolig ikke den siste. Etter markeringene på Øst- og Vestlandet skal Naz gå gjennom erfaringene for å gjøre fremtidige markeringer enda bedre. Da håper han også å få til en høytidsmarkering for soldatene i leirene i Indre Troms.

Powered by Labrador CMS