Nyheter

STARLINK: Forsvaret tester ulike systemer, deriblant Starlink. Avbildet er en slik ruter under øvelse Nordic Response 2024.

Norsk fregatt tester Starlink

Forsvaret tester forskjellige systemer for høyhastighets bredbånd. 

Publisert

Elon Musks satellittbaserte bredbåndsystem Starlink blir brukt om bord Forsvarets krigsskip. Det fikk Forsvarets forum bekreftet etter et besøk på fregatten KNM Otto Sverdrup  tidligere i år. 

– Forsvaret tester for tiden lavbane satellittsystemer, omtalt som pLEO systemer, blant annet Starlink og OneWeb. Slike systemer kan tilby høyhastighets bredbånd med lav tidsforsinkelse , global dekning og relativt små brukerterminaler, skriver kommunikasjonsrådgiver Hilde Tank-Nielsen i en e-post til Forsvarets forum. 

Slike systemer gjør det mulig å ha stabil internettforbindelse om bord på skip langt til havs. 

Derfor tester Sjøforsvaret Starlink og andre lignende systemer på sine fartøy.

– IKT-Programmet Mime i Forsvaret gjennomfører i 2024 en aktivitet med testing av lavbanesatellitter/Proliferate Low Earth Orbit -satelittsystem (pLEO), skriver presse og informasjonsbefal i Sjøforsvaret Magnus Horne i en e-post til Forsvarets forum.

– pLEO leveres i dag av flere leverandører, deriblant Starlink. Hensikten med testene er å kartlegge mulighetene med denne type satellitteknologi, skriver Horne.

Mime

IKT-programmet Mime gjennomfører aktiviteten med lavbanesatellittene. Dette programmet er et pågående investeringsprosjekt i 2024, og har som mål å modernisere informasjons- og kommunikasjonssystemene for taktisk ledelse i Forsvaret.

Kilde: Forsvarsmateriell

Eksperimenterer og evaluerer

Tank-Nielsen skriver at Forsvaret gjør prøver, forsøk og eksperimenter med nye teknologier som blir tilgjengelige på det kommersielle markedet for å evaluere i hvilken grad det er betimelig eller relevant å inkludere disse løsningene i Forsvarets samlede sambandsportefølje.

– Dette ble i sin tid gjort innenfor 5G mobilkommunikasjon, innen forskjellige radiosystemer og andre teknologier i satellittsegmentet. 

– Og det gjøres nå med lavbanesatellittløsninger, for å bygge kunnskap og erfaring rundt systemene og evaluere om de skal inngå som teknologivalg for Forsvaret i fremtiden, skriver Tank-Nielsen. 

Ikke innført

Starlink eies av rakettoppskytingsselskapet SpaceX, som ledes av Elon Musk. Musk eier 42 prosent av aksjene i SpaceX.

Tank-Nielsen presiserer at Starlink ikke er innført i Forsvaret.

– Starlink er montert på noen av Forsvarets plattformer for å gjøre prøver og forsøk. Dette vil gi grunnlag for å vurdere en eventuell innføring i fremtiden, skriver hun. 

STARLINK: En Falcon 9-rakett fra SpaceX blir skutt opp fra Cape Canaveral i Florida i USA 23. juli 2023.
MUSK: Elon Musk eier en stor del av selskapet SpaceX, som igjen eier Starlink.
Powered by Labrador CMS