Nyheter

ROMFART: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i Washington 11. juli.

Norske satellitter sendes opp med SpaceX

WASHINGTON DC (Forsvarets forum): To norske satellitter skal gi Forsvaret kommunikasjon i Arktis.

Publisert Sist oppdatert

I midten av juli skytes to store norske satellitter opp med en rakett fra SpaceX på Vandenberg Space Force Base i California i USA. Det skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Satellittene skal gi bredbåndsdekning i Arktis. Forsvaret vil også få tilgang til viktig kommunikasjonskapasitet, står det i pressemeldingen.

Planen var at forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) skulle overvære oppskytingen denne helgen, men forholdene gjorde at oppskytingen måtte utsettes.

– Dette er Norges hittil største romprosjekt og lift-off for en ny epoke for norsk romfart. Når satellittene er på plass i riktig bane og alle innstillinger er justert, vil de sørge for bredbåndskommunikasjon i hele Arktis. Norge får med dette kontroll over strategisk viktige kommunikasjonstjenester i et område som til nå har vært uten bredbåndsdekning. Det vil styrke norsk sikkerhet og nasjonal kontroll, sier Gram i pressemeldingen.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen beskriver oppskytingen som en milepæl.

– For Forsvaret betyr det at vi får bedre kommunikasjon og oversikt i nord og dermed styrker vår egen evne til situasjonsforståelse i våre nærområder. Bredbånd i Arktis åpner enda flere muligheter for å samarbeide på tvers av forsvarsgrener og med våre allierte, skriver han i en tekstmelding til Forsvarets forum.

Space Norway skriver i en separat pressemelding at de to satellittene måler 3x3x4 meter, med vingespenn på 27 meter og med en vekt på cirka 3,5 tonn.

I BANE: Slik ser Space Norway for seg at satellittene vil se ut i bane rundt jorden.

«Ved hjelp av sin høyelliptiske bane gir satellittene kontinuerlig bredbåndsdekning til blant annet fly, forskningsfartøy, fiskefartøy, cruiseskip, kystvakt, ekspedisjoner og andre som opererer i Arktis», står det i pressemeldingen. 

 – Dette er en merkedag i norsk romhistorie. Dette er viktig for Norge, og det er viktig for oss som selskap, men det er aller viktigst for dem som opererer, virker og arbeider fra Svalbard og nordover, sier administrerende direktør Morten Tengs i Space Norway i pressemeldingen. 

Forsvarsdepartementet oppgir følgende fakta om satellittene:

  • Space Norways program for satellittbasert bredbånd til Arktis er snart ferdigstilt, og i midten av juli skytes våre to store satellitter opp fra Vandenberg Space Force Base i California i USA.
  • De to satellittene, som måler 3x3x4 meter, med vingespenn på 27 meter og med en vekt på ca 3,5 tonn hver skytes opp med en Falcon 9 rakett fra SpaceX.
  • Eksisterende geostasjonære satellitter gir liten eller ingen dekning i nord, og fra 75. breddegrad har man frem til nå vært avhengige av enveis radio eller Iridium satellittelefon.
  • En av satellittene har en norsk strålingsmonitor ombord for å kartlegge strålingsmiljøet i rommet, som er viktig for design av fremtidige satellitter.
  • Satellittene slippes fra raketten i 160 kilometer høyde og vil etter dette bruke ti dager ved egen motor på å finne sin høyelliptiske bane, som går til 44 000 kilometer over den nordlige halvkule og 8 000 kilometer over den sørlige halvkule.
  • Falcon-9 bæreraketten vil lande og brukes igjen etter å ha fraktet lasten opp i rommet. Satellittene styres fra operasjonssenteret i Tromsø.
  • Sluttbrukere er forventet å kunne ta i bruk den nye bredbåndskapasiteten etter at testing er ferdig sent i høst.
  • Satellittenes levetid er beregnet til rundt 15 år. Prosjektet har en investeringsramme på USD450M, og all kapasitet på satellittene er solgt i hele levetiden.
  • Byggingen av kommunikasjonssatellittene har pågått i fem år, og de inneholder nyttelaster for satellittoperatøren Viasat, det norske og amerikanske Forsvaret og EU-kommisjonen.

 

Powered by Labrador CMS