Morgendrillen

TILDELT PRIS: Tina Aimée Saltskår ble tildelt Forsvarets mangfold- og likestillingspris i 2022.

Tina trives i feltstøvler, men går for penskoene når hun trenger å føle seg som en «power-woman»

Kutt i HR-stillinger er en av Forsvarets største utfordringer akkurat nå, mener HR-spesialisten og nestlederen i Militært kvinnelig nettverk.

Publisert Sist oppdatert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Tina Aimée Saltskår

Alder: 33

Yrke: Senior HR-spesialist, Sjøforsvarsstaben. Nestleder i Militært kvinnelig nettverk.

Sted: Haakonsvern.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg står opp når en av mine to vekkerklokker kommer luskende inn døra og klatrer opp i senga til meg. De har ingen slumrefunksjon, men vi pleier å ligge litt i sengen og snakke om dagen.

– Jeg har ammefri, så jeg bruker morgenen til kvalitetstid med den minste vekkerklokka på ett år.

Hva er det første du gjør?

– Jeg sjekker nyheter og sosiale media, og deler relevante innlegg på Militært kvinnelig nettverk eller Bergen Militære Samfunns Facebook-side. Deretter går jeg gjennom kalenderen min for å planlegge dagen.

Når starter arbeidet?

– Jeg sjekker e-posten min før jeg går ut av døra hjemme, og bruker transportetappen til jobb på å ta telefoner. Når jeg kommer på kontoret har jeg gode forutsetninger for å prioritere arbeidsoppgaver.

Pensko eller feltstøvler?

– Når jeg trenger å føle meg som ei «power-woman» tar jeg på pensko. Ellers trives jeg godt i feltstøvler, da kan jeg gå rett i skogen med hunden etter jobb.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Pumpe jern. Jeg har aldri vært god til å løpe langt, men løper gjerne Stoltzen opp (Stoltzekleiven er en bratt, steinlagt tursti i Bergen, med 908 trappetrinn, gjennomsnittlig stigning på 36 prosent og melkesyre-garanti, journ. anm).

DEN FØRSTE: Saltskår mottok prisen for sin innsats og engasjement for en transparent «gravidpolicy» i Forsvaret. Hun var det første spesialistbefalet som mottok prisen. Her sammen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Godt kameratskap i laget.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Jeg koordinerte et besøk av sjefen til den russiske nordflåten til sjefen for Sjøforsvaret. Under middagen holdt den russiske admiralen en tale hvor han takket sjefen for Sjøforsvaret for at de hadde satt «en vakker jente» til å følge dem rundt så de hadde noe pent å se på.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg skriver masteroppgave om subjektiv opplevelse av karriere i Forsvarets spesialistkorps. Færre stillinger på høyt gradsnivå og ingen tidsbegrensning, gir færre vertikale karrieremuligheter.

– Jeg ville gjerne delt en feltrasjon med Forsvarets sjefssersjant Rune Wenneberg for å diskutere hvordan Forsvaret kan tilrettelegge for at flere er tilfreds med en horisontal karriere.

Smartklokke – yay or nay?

– Yey. Smartklokker som monitorerer stress, søvn- og treningsvaner, er et godt verktøy for å strukturere hverdagen.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Det er krig i Europa, og Forsvaret står midt oppi en omdømmekrise. Seksuell trakassering er et samfunnsproblem, men Forsvaret kan ikke tillate seg å ha slike energilekkasjer; Det svekker den operative evnen.

– Parallellt med arbeidet med å bedre håndteringen av en kompleks arbeidsgiverutfordring, kuttes HR-stillinger. Linjeledere gis allerede dårlige forutsetninger for å ivareta kompleksiteten i arbeidsgiveransvaret.

– Å legge ned stillinger som skal ivareta de ansatte, samsvarer dårlig med budskapet om at personellet er Forsvarets viktigste ressurs.

Powered by Labrador CMS