Nyheter:

Konvertering skal være basert på frivillighet, ifølge Jostein Borkhus i Forsvarsstaben.

– Offiserer får ikke velge selv

Å fortsette som offiser uten offisersutdanning bør ikke anses som et alternativ, ifølge oberstløytnant Jostein Borkhus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er relativt få som per juni 2020 ikke allerede har konvertert til den kategorien de hører hjemme i. Konvertering skal være basert på frivillighet i implementeringsperioden. Samtidig er ny ordning (OMT = ordning for militært tilsatte) besluttet av Stortinget, og det er ikke lagt opp til at man kan velge om man skal konvertere.

Oberstløynant Jostein Borkhus i Forsvarsstaben

Det opplyser oberstløytnant Jostein Borkhus i Forsvarsstabens HR-avdeling. Militærordningen med offiserer og spesialister i to utfyllende kompetansesøyler går i 2020 inn i siste året av innføringsperioden.

Ved utgangen av fjoråret var tallene henholdsvis 41 prosent offisersstillinger og 59 prosent spesialiststillinger, ifølge tall fra Forsvarets årsrapport for 2019.

Forsvarets forum skriver om major Per Ivar Kjølnes som etter mer enn 30 år som offiser kan bli tvunget til å konvertere til spesialist. Les mer om saken via lenken til høyre. 

Forventer at alle konverterer

– Forsvarssjefen forventer at alt militært personell har konvertert til den kategorien de hører hjemme i innen utgangen av 2020, uavhengig av hvilken merkelapp stillingen de for tiden besitter får, ifølge Borkhus.

Forsvaret jobber for at alle ansatte får god informasjon om den nye ordningen. En offiser skal ha militær og akademisk utdanning. Det kan være å ha gjennomført og bestått krigsskole, at en har krigsskolenes kvalifiseringskurs, grunnleggende offiserskurs eller grunnleggende offiserspåbygning kombinert med bachelor på 180 studiepoeng.

– Øvrige er enten sivile eller militære spesialister.

En militær spesialist kjennetegnes ved at vedkommende har dybdekompetanse innenfor et fag av praktisk eller akademisk art, skriver Borkhus i en epost.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

Ny stillingsstruktur vil unngå «tvang»

– Kan det bli nødvendig med tvang som et virkemiddel for å få fullført implementeringen?

– For den enkelte er det viktig å tenke over at OMT er en ønsket utvikling. Den skal gjøre at vi kan bli så gode som overhodet mulig i jobben vår slik at Forsvaret kan skape mest mulig operativ evne. De beste karrieremulighetene vil du finne i den søylen du tilfredsstiller kompetansekravene til. Når den nye stillingsstrukturen kommer på plass blir det enklere å se hvilken kategori den enkelte hører hjemme i og har best utviklingsmuligheter i. Da bør det ikke være nødvendig å snakke om «tvang».

Det er ikke avgjort hvordan Forsvaret håndterer det personellet som eventuelt gjenstår for konvertering etter implementeringsperiodens slutt.

– Å fortsette som offiser om man ikke har offisersutdanning, vil gi færre muligheter for karriereutvikling og bør ikke anses som et alternativ.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS