Morgendrillen

BESTE KADETT: Kristin Loftsgarden er nylig ferdig på Krigsskolen, hvor hun ble utnevnt til beste kadett i sitt kull. Hun har tidligere jobbet i Luftforsvaret.

Ifølge Kristin er det nødvendig med en solid og relevant profesjonsutdanning

Gräddost til feltrasjonen og presskanne til kaffen er to av hennes beste tips til bedre velferd på øvelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Kristin Loftsgarden

Alder: 24

Yrke: Tidligere kadett på Krigsskolen (blir sanitetstroppssjef)

Sted: Linderud (snart Porsangermoen)

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen.

– I skolehverdagen har jeg nytt at timene starter 08.00, så da har jeg som regel stått opp 07.20. Hvordan jeg står opp varierer, men som oftest litt for tregt, så jeg må kaste i meg frokosten for å rekke timen.

Hva er det første du gjør?

– VG og Aftenposten blir scrollet igjennom for å våkne opp.

Når starter arbeidet?

– Som kadett hadde jeg en variert timeplan. Når jeg fikk velge selv ble studietiden ofte dyttet til ettermiddag og kveld, som er da jeg jobber best. Overgangen til å starte klokken 07.30 igjen kan nok bli litt hard i starten.

Pensko eller feltstøvler?

– Feltstøvler, uten tvil. Til og med på sivile fjellturer ender jeg oftes opp med M77, da vet jeg akkurat hva jeg får.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Her må jeg si ja takk, begge deler! For meg er variasjon i treningen viktigst for å holde motivasjonen oppe. Jeg har dog ikke fått stilt til start i et maraton enda, men det står høyt på lista.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Godt med gräddost og noen ekstra kjøttbiter gjør underverk med selv den kjedeligste FR-en. Om man i tillegg har mulighet til å ta med seg relativt fersk kaffe og presskanne tilpasset felt er det prikken over i-en.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Første gang jeg innså at samhandlingen i det norske Forsvaret er ganske unikt var i England under sanitetskonkurransen Arduous Serpent.

– Hos britene og tyskerne var alt toppstyrt, og det var stort skille mellom grenader og befal. Vi skilte oss ut med å ha en veldig flat struktur og tett samhold. De utenlandske lagene og arrangørene ble nok sjokkert over at en grenader godt kunne ta ledelsen i en case, mens sersjantene og kapteinen ble satt til å bære båre.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Aller helst kunne jeg ønske å delt en pose FR med bestefar som jeg aldri fikk møtt. Ut i fra det jeg har hørt av historier var han en kunnskapsrik og omtenksom mann.

Smartklokke – yay or nay?

– Til en viss grad yay. Jeg elsker treningsklokken som holder øye med alt fra søvn til hvor balansert treningsbelastingen er.

– Likevel er den ikke koblet opp til mobilen, da jeg ikke har behov for at meldinger og andre varsler dukker opp på håndleddet i tillegg til mobilen.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Riktig personell med riktig kompetanse til riktig sted er en av utfordringene som særlig treffer utdanningsinstitusjonene, men også Forsvaret i helhet. Ny OMT (ordning for militært tilsatte) og utdanningsreformen var to store omstillinger som ble gjennomført parallelt, og som i stor grad påvirker hverandre.

– I utdanningsøyemed har vi fortsatt en vei å gå med å revidere prosessene slik at vi kan tilpasse og forbedre utdanningen for å skape den kvaliteten og kompetansen fremtidens konflikt krever. Dette har blitt enda mer aktuelt med Russlands invasjon av Ukraina.

– Om mennesket fortsatt er Forsvarets viktigste ressurs er nettopp en solid og relevant profesjonsutdanning en nødvendig investering. Videre må Forsvaret bli flinkere til å ta vare på personellet for å beholde kompetansen lengre. Her mener jeg en av de sentrale utfordringene er ytterligere økt arbeidsbelastning som følge av at dagens utdanningssystem skaper mye fravær.

Les også: Krigsskolens nye kadetter er yngre enn tidligere.

Powered by Labrador CMS