Nyheter:
– Vi vet ikke hvordan det er å være her uten korona, sånn sett er vi nok heldige
Rekruttene i Ingeniørbataljonen skal på depot, gjennomføre mønstring, og spise i messa for første gang – midt under koronakrisen.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Skyene henger lavt over Skjold leir en tirsdag i august. Temperaturen vipper mellom ti og elleve grader når 23 unge mennesker fra de to nordligste fylkene i Norge møter til innrykk i Ingeniørbataljonen.
De venter i et oppholdsrom i undervisningsbygget med god sitteplass når Forsvarets forum kommer inn for å hilse på.
Et nøkkelråd under koronainnrykket: Hold avstand.
– Vi vet ikke hvordan det er å være her uten korona, så sånn sett er vi nok heldige, sier rekrutten Tor Emil på spørsmål om rekruttperioden blir annerledes enn de hadde sett for seg.
– Jeg tror det blir det samme, men med litt mer avstand. Man er kanskje mer sammen med de man bor på rom med, skyter en annen inn.
I likhet med mange andre rekrutter som har hatt innrykk til førstegangstjenesten sommeren 2020, har de fått beskjed om å ikke møte opp dersom de hadde symptomer. De som sitter i oppholdsrommet, har dermed rapportert at de er fine i formen.
Reglene de skal forholde seg til, er få, men viktige: Vask hendene grundig og ofte, meld ifra raskt hvis du har luftveissymptomer, og hold avstand til soldater som ikke er i kohorten din.
– Men jeg håper at det blir litt kontakt med de som kommer sørfra, sier en av rekruttene.
Samme dag startet nemlig rundt 200 rekrutter fra det ganske land – dog noe lenger sørfra - reisen inn til førstegangstjenesten. De møtte opp på Sessvollmoen for å gjennomføre blant annet grunnleggende helsesjekk, og fløy nordover samme kveld.
Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no
Får PBU over disken
Etter en kort natt skal rekruttene på depot, gjennomføre sin første mønstring, og spise i messa for første gang. Noen gnir seg i øynene. Flere av rekruttene fra pulje 1 er kortere i håret, etter å ha kvittet seg med manken kvelden i forveien.
– Dere spriter hendene med en gang dere kommer inn, henter en vogn, og holder god avstand inne, sier stabssersjant Espen Mikkelsen i det pulje 1 samler seg utenfor depotet.
Rekruttene, som står oppstilt i alfabetisk rekkefølge og med kvinnene bakerst, drar ansiktsmaskene de har fått med seg over nese og munn. På den ene hånden trekker de etter hvert på seg en plasthanske. Så labber de inn i hallen, der de skal hente personlig bekledning og utrustning (PBU).
– Nytt i år her på Skjold er det at PBU deles ut over disken i stedet for at soldatene henter det selv. Det er ressurskrevende, men mer effektivt, og så blir det mindre feil, sier Mikkelsen.
”Disken” er et bord med et stort pleksiglass foran. Sistnevnte er ett av smitteverntiltakene i leiren. I lagerhallen er det disker på rekke og rad – bak den ene står det personell som deler ut uniformer.
– Jakke 58, bukse 52, sier en av rekruttene til personen bak pleksiglasset, som lirker frem riktige størrelser fra trallene med utstyr.
- Leste du sommerens PBU-sak? FLO hasteinnkjøpte tøy og utstyr for over 400 millioner.
Nettingtrøyer hentes i disken like bortenfor, og etter der igjen venter grønne t-skjorter. Slik fortsetter det, til de kommer rett forbi den grå ullsokken, som deles ut i fire par over en av de siste diskene før rekruttene triller vognen sin ut igjen.
– Har du fått alt du skulle ha, spør Forsvarets forum en rekrutt som triller vognen sin bort til plassen der tøyet skal pakkes i sekker.
– Jeg tror det, sånn cirka i hvert fall!
Telt for koronatesting
Etter de har vært på depot, skal rekruttene på mønstring. Her skal de sjekke om de har fått riktig utstyr, og i riktig antall. Så går turen til messa for å spise lunsj.
Forsvarets forum følger hakk i hæl – og på veien skimtes et smittetelt bak sykestua. Dette er nok et tiltak som har blitt iverksatt på Skjold i forbindelse med koronapandemien, i tillegg til at det er noen dedikerte rom til testing innendørs.
– Dette teltet har vi hatt her på utlån fra sanitetstroppen siden før sommeren, sier avdelingssykepleier Hanne Trondsen.
En soldat i fullt smittevernutstyr – frakk, briller, hansker, hette og munnbind – vasker teltet etter at en småpjusk ansatt har gjennomført en koronatest. Kriteriene for å testes her er i tråd med det Folkehelseinstituttet anbefaler, forsikrer avdelingssykepleieren, og dersom noen opplever luftveissymptomer er det her de får sjekket hva det kan bety. Etter en dag i leir har foreløpig ingen av rekruttene vært innom teltet.
– Vi er egentlig ikke så bekymret. Vi må forholde oss til det som måtte skje, og at det skjer hos noen på et eller annet tidspunkt er nesten åpenbart, sier nestkommanderende i Ingeniørbataljonen Johan Nygaard.
- Det har vært flere sjefsskifter i Forsvaret den siste tiden: Eirik Kristoffersen er nå ny øverste sjef, og Lars Lervik er ny sjef Hæren.
– Virker fornøyde hittil
Ingeniørbataljonen er den siste av Hærens avdelinger som har innrykk. Derfor kan de basere seg litt på erfaringene andre avdelinger har hatt de siste ukene, forklarer Nygaard.
– Med tanke på smittesporing er rutinen å holde kontroll på hvem som har vært hvor og når, og hva de har gjort. Vi gir ellers føringer i tråd med de nasjonale bestemmelsene, bare strengere, sier han.
På slutten av dagen har over 200 soldater hentet sokker, trøyer, stridsvester, soveposer, våpen og annet utstyr som trengs for den åtte uker lange rekruttperioden. En periode som blir annerledes for pulje 1 og de andre av årets rekrutter, enn for de som kom før dem.
– Det vil jo være strengere på alle mulige måter, med for eksempel det å holde avstand og sitte spredt. Men rekruttene virker fornøyde hittil, sier lagfører Magne Hansen.
Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.