Nyheter:
IMA ser med bekymring på den økende smittetrenden blant unge og i flere kommuner i Norge, og vurderer nå om det vil være forsvarlig å sende soldater hjem på permisjon.
Foto: Arne Flaaten, Forsvaret
– Det må vurderes veldig nøye om folk skal reise på perm fremover
Forsvarets sanitet ser med bekymring på den økende smittetrenden blant unge.
– Det vil kunne gå utover tjenesten å reise på perm til det sivile smittesamfunnet, spesielt hvis du er i de røde områdene i Norge, sier oberstløytnant Arne Johan Norheim, Sjef for Institutt for militær allmennhelse (IMA).
IMA har fagansvar for smittevern og håndtering av covid-19 i Forsvarets sanitet (FSAN). De ser med bekymring på den økende smittetrenden blant unge og i flere kommuner i Norge, og vurderer nå om det vil være forsvarlig å sende soldater hjem på permisjon.
– Det må vurderes veldig nøye om folk skal reise på perm fremover. Hvis vi har hatt personell inne i 14 dager, har vi en ganske god garanti for at de som ikke har blitt syke, heller ikke har blitt smittet. Når de reiser hjem på perm rykker vi tilbake til start igjen.
Brigader Petter Iversen, nestkommanderende i FSAN, mener også at det kommer en del utfordringer med reising og flytting.
– Risikoen får aldri blitt null, men vi forsøker å minimere risikoen for å bringe inn smitte på best mulig måte. Alle slike tiltak kommer med både en pris og en nytteverdi, men økt oppmerksomhet rundt det er hensiktsmessig i den situasjonen vi er i nå.
Iversen understreker at det er den enkelte garnisonssjef og forsvarsgren som er ansvarlig for sine soldater, og eventuelt må vurdere om soldatenes permisjon skal begrenses.
– Så det kommer ikke mange nye revolusjonerende tiltak nå. Vi mener vi har gitt ganske gode råd i forhold til smittevern og forholdsregler, og hvis de eksisterende tiltakene etterleves slipper vi å gå inn i neste fase med enda strengere påbud, sier Iversen.
– Forsvaret må strekke seg lenger
Ifølge Norheim kan det være aktuelt å gi soldatene et ekstra helgetilbud i Forsvaret fremfor å gjennomføre perm som vanlig. Men tilbudet må oppleves som et gode.
– Tilbudet er avhengig av hvor man er og hva som er mulighetene, men jeg har ganske sikker på at det ikke vil fungere å si til en 20-åring at du ikke får dra hjem og må sitte på kasernen til mandag. Så Forsvaret må nok strekke seg litt lenger for at dette skal bli meningsfullt og riktig.
Iversen mener Forsvaret har et ansvar for å ivareta personellet på en god måte, også hvis permisjonen blir innskrenket.
– Det er viktig for den psykososiale relasjonen at man har noe meningsfullt å gjøre, for eksempel ved å tilby aktiviteter og tilpassede velferdstilbud. Vi er opptatt av hvordan dette med å være lenge i leir påvirker den psykiske helsen, og det innebærer en viss form for aktivitet og tilrettelegging.
Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no
Det er viktig at soldater forsøker å begrense den sosiale kontakten de har med andre ute i samfunnet dersom de er på permisjon, spesielt i områder med mye smitte, som kan anses som røde soner, mener IMA-sjefen.
– Denne situasjonen er ny. Vi har ganske mange smittede i enkelte områder, som for eksempel Oslo og Indre Østfold, der vi må ha et betydelig fokus på økt smittevern for å forhindre at det bringes smitte inn til Forsvaret, sier Norheim.
Avhengig av at folk tar ansvar
Brigader Petter Iversen vil oppfordre folk til å ta en ny fot i bakken og erkjenne alvoret av situasjonen.
– Hold avstand, ikke klem for mange, vask hender og gjør de tiltakene som allerede ligger der. Det er det mest effektive, og det er der vi må legge inn trykket, sier Iversen.
Dette er de viktigste rådene fra FSAN
1. Hold god avstand
2. Hyppig håndvask og spriting av hender
3. Hold deg i kohorten din
4. Gi beskjed dersom du opplever symptomer (feber, hoste, tungpustethet, hodepine, nedsatt lukte- og/eller smakssans, muskelverk)
5. Gi beskjed dersom du har vært i kontakt med noen som er smittet
Rekruttene som ennå ikke har møtt til førstegangstjeneste, kan også ta noen grep for å sikre seg best mulig mot smitte, for eksempel ved å begrense sosial kontakt så mye – og så lenge – som mulig før innrykk. Det er imidlertid ikke alle rekrutter som har fått beskjed om dette.
FSAN understreker videre at det er viktig å være ærlig og redelig på om du har hatt symptomer eller smittekontakt, så Forsvaret kan ta ekstra hensyn hvis du kan være en potensiell smittekilde.
– Vi er avhengige av at folk tar ansvar, og så må vi minne hverandre på det uten en altfor høy moralsk pekefinger. Bevisstgjøring og personlig handlingsrom tror jeg er nøkkelord for veien videre. Det er ikke uventet det som skjer nå, sier Iversen.
Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.