Eirik Kristoffersen fikk en blomsterbukett fra Haakon Bruun-Hanssen dagen det ble klart at han skulle ta over som forsvarssjef etter Bruun-Hanssen.Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret
Ny gest innføres under dette forsvarssjefbyttet
Parade, gjester fra forsvarsgrenene, honnøravdeling og korps. På mandag markerer Forsvaret at det får ny øverste sjef.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dersom programmet går etter planen vil forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hanssen ta over kommandoen på Festningsplassen i Akershus festning for siste gang rundt klokken 12 mandag 17. august.
Annonse
– Dette er jo en viktig markering for Forsvaret, at vi bytter sjef. Da er det viktig at tradisjonene opprettholdes og at honnørene gjennomføres med en militær parade ved et sånt skifte, sier Rune Wiik, sjefssersjant i Forsvarets fellestjenester til Forsvarets forum. Han har jobbet med planleggingen.
Etter en inspeksjon av paradestyrken, skal Bruun-Hanssen holde tale. Deretter skal statsminister Erna Solberg si noen ord, så forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, før påtroppende forsvarssjef Eirik Kristoffersen overtar kommandoen.
– Det som er nytt ved dette skiftet er at forsvarssjefens kommandoflagg fysisk skal overleveres som en del av kommandobyttet. Det blir en symboltung sak. Det er sjefssersjanten til forsvarssjefen som bærer flagget under seremonien, sier Wiik.
Etter at Kristoffersen har tatt over skal Forsvarets stabsmusikkorps spille Fedrelandssalmen. Under er melodien lagt ved for den som er nysgjerrig:
Som ved andre spesielle anledninger, vil det skytes salutt fra Akershus festning. Det skal skytes 17 skudd, som seg hør og bør ved sjefsbytte på dette nivået.
Deretter skal den ferske forsvarssjefen, Eirik Kristoffersen, holde tale, før arrangementet rundes av.
Ved festligheten stiller Forsvaret en såkalt paradestyrke, som består av personell fra Forsvarsstaben, en honnøravdeling med personell fra Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret, Heimevernet og musikkorps. Det skal være 72 mannskaper i en slik honnørstyrke når man bytter forsvarssjef.
Under paraden stiller Forsvarsstaben, Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet med seremoniflagg. Disse skal føres av en sjefssersjant.
Bruken av forsvarsgrenenes seremoniflagg er også nytt under dette sjefsbyttet, opplyser Wiik.
Offiserer og befal skal ha på seg tjenesteuniform 1, mens mannskaper som ikke har tjenesteuniform skal stille i sin beste M-04 eller M-17-arbeidsuniform.
På grunn av koronaviruset vil det bare være åpent for inviterte gjester.
Rettelse:I en tidligere versjon av denne saken stod det i ingressen at det ville være deltakere fra våpengrenene. Det korrekte er at det er deltakere fra forsvarsgrenene. Feilen ble rettet 17.08.2020, kl. 8.20.