Meninger

Når Sverre Diesen drar fram krigsretorikken i idrettsdebatten, blir det fort sjakk matt, skriver Bjørnar Dullum. Her ser vi en soldat under et infanteriløp.

– Vi skal forberede oss på krig i fredstid

Når Sverre Diesen drar fram krigsretorikken i idrettsdebatten, blir det fort sjakk matt, skriver Bjørnar Dullum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fysisk trening og ferdighetsmerker foregår i bakre linje som en del av forberedelsene til krise og krig. Majoriteten av personellet i Forsvaret befinner seg i bakre linje. Noen ligger helt i front, og mange har tatt den største belastningen. Konsekvensene kjenner vi. De dekorerte krigerne fortjener både ære, respekt, oppmerksomhet og oppfølging.

Du kan ikke gjemme deg under skrivepulten når alarmen går.

Samtidig skal alle i uniform være klare til å bidra når det kreves. Vi skal trene og forberede oss på krig i fredstid. Krise og krig er ikke en målsetting for Forsvaret, men vi må hele tiden løfte blikket mot det som kan komme. Det er derfor vi stiller minstekrav til fysisk form og andre ferdigheter. Du kan ikke gjemme deg under skrivepulten når alarmen går.

Når krisen kommer

Hvis infrastrukturen en dag plutselig blir borte og det blir mørkt og kaldt, da skal vi i uniform hente fram våpen, hjelm, vernemaske og sovepose. Har du ikke uniform og våpen må du kanskje finne det du har og møte opp uansett: «enhver statens borger er i almindelighet lige forpligtet, i en vis tid at værne om sit Fædreland» heter det i Grunnlovens paragraf 109.

I forkant av de militære operasjonene har vi mye daglig tjeneste med puss, vedlikehold og trening. Vernepliktige soldater og yngre befal som skal trene seg opp til å bli framtidige krigere. Utdanningen og treningen må fylles med relevant, variert og spennende innhold. Den militære dannelsesreisen som skal bidra til at ungdommen ønsker å bli med videre og forlenger karrieren etter grunnutdanningen.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

«Trent for å prestere når det kreves» er visjonen i ny strategisk plan for fagfeltet militær idrett og trening (01.11.2020). Faget skal direkte eller indirekte styrke operativ evne, helse, livskvalitet og bidra til godt samhold og fellesskap. De militære ferdighetsmerkene kan bidra til at tjenesten både blir relevant, variert og spennende.

De militære ferdighetsmerkene kan bidra til at tjenesten både blir relevant, variert og spennende.

Beslutningen om å erstatte alle båndstriper i idrett og skyting med èn båndstripe i feltsport og èn båndstripe i skyting var kanskje tidsriktig i et internasjonalt perspektiv i 2008.

En ny ordning

Nå har vi kommet til slutten av 2020, og forsvarssjef Eirik Kristoffersen har implementert en ny dekorasjonsordning for idrett og skyting. Den nye ordningen har fokus på de vernepliktige soldatene og det yngre befalet.

Intensjonen er satt og vi satser på en oppgang i antallet ferdighetsmerkeprøver i framtiden.

Les alle de tidligere innleggene i debatten under:

Powered by Labrador CMS