FEM ELLER FLERE? KNM «Otto Sverdrup» og resten av fregattflåten skal erstattes av en ny klasse på minst fem fregatter.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Dette kan åpne døren for flere fregatter
Norge skal gå til anskaffelse av minimum fem fregatter. Valg av partner og klasse kan imidlertid åpne opp for flere fartøyer i langtidsplanen.
Norge planlegger å anskaffe minst fem nye fregatter.
Valget av fregattype og alliert partner vil være avgjørende for om det kan bli en sjette fregatt, med en avgjørelse ventet før neste sommer.
Forsker ved Sjøkrigsskolen Ståle Ulriksen mener det kan være rom for seks fregatter hvis Frankrikes fregatt velges, da den blant annet er billigere i drift.
Sjef for Sjøforsvaret Oliver Berdal understreker at han vil følge Stortingets plan og bidra til realiseringen av den valgte retningen.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
Minst fem nye fregatter.
Annonse
Det er fortsatt den offisielle ordlyden som gjelder i langtidsplanen.
Mens politikerne på Stortinget gikk inn for å utløse opsjonen på den sjette ubåten før sommeren, foretok de seg ingenting på antallet fregatter.
– Vi har foreløpig ikke sagt noe annet enn at vi skal ha minst fem og skal ha opsjon på en sjette. Så vil jo den totale økonomien være viktig, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram til Forsvarets forum for noen uker siden.
Fransk mulighet
En rekke faktorer vil påvirke om det er mulig med flere enn de fem som er planlagt.
Avgjørelsen om hvem som blir alliert partner og hvilken fregatt Norge skal kjøpe blir trolig avgjørende. Valget blir sannsynligvis tatt før neste sommer.
Sjøforsvaret planlegger dobbel besetning på flere av fregattene, og for 7,5 besetninger for å bemanne fire av fem fregatter. Det innebærer at det kan innføres doble skift på noen av dem.
– Det er en pris her. To ekstra ubåter og 28 andre fartøyer gjør dette dyrt, sier Ståle Ulriksen.
Han er forsker og lærer på Sjøkrigsskolen, og har i sin egne alternative flåteplan foreslått seks fregatter. Men han er tydelig på at det avhenger av valget.
Velges eksempelvis USA som partner og deres Constellation-klasse, vil en ekstra fregatt være urealistisk. Amerikanerne seiler gjerne med et mannskap på 200 stykker. Det er rundt 70 flere enn dagens Nansen-klasse opererer med.
Trolig er sjansen mye større om Frankrikes fregatt velges, som trenger personell på rundt 125, inkludert helikopterpersonell.
– Den franske fregatten kommer best ut i pris, og den er billigere i drift. Velges denne, er det kanskje muligheter for seks fregatter, sier han.
Standardiserte fartøy påvirker
Forskjellen på fem og seks ubåter er betydelig. Like stor forskjell utgjør ikke en ekstra fregatt. Derfor mener Ulriksen at det ikke bør prioriteres.
– Jeg ville heller bygd andre ting enn fregatter. Heller fem gode fregatter enn seks dårlige. Disse fregattene kommer til å bli brukt til veldig mye forskjellig som vi ikke vet om ennå, sier forskeren.
De standardiserte fartøyene som er planlagt vil også kunne påvirke valget av fregatt, men utformingen av disse er ikke landet ennå. Trolig vil noen av disse skipene kunne utføre typiske fregatt-oppgaver.
Det vil gjøre behovet for den sjette fregatten mindre.
– Det kommer an på hva de gjør ut av disse standardiserte fartøyene. Jeg ville hatt noen som kan drive ubåtjakt i Barentshavet, som kan avlaste behovet for fregatter der, sier Ulriksen.
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Ordknapp Berdal
Sjef for sjøforsvaret Oliver Berdal vil ikke legge seg oppi en eventuell avgjørelse om en ekstra fregatt, fordi det er en politisk beslutning.
– Jeg forholder meg til Stortinget sin plan. Nå har de pekt ut en retning som vi skal jobbe oss mot. Og min jobb er å bidra til at det skjer.
Betydningen av seks fregatter er noe han vil vente med å si noe om før det eventuelt blir en realitet.
– Nå har de lagt en plan, som vi skal være med å realisere.