Norge planlegger å erstatte de eksisterende Nansen-klasse-fregattene med fem nye fregatter som en del av en omfattende opprustning av Sjøforsvaret.
Naval Group, et fransk verft delvis eid av den franske staten og Thales, viser interesse for å levere de nye fregattene til Norge.
FDI-fregatten fra Naval Group er foreslått som en passende modell for Norge, tilpasset for en besetning på 125 personer, likt Nansen-fregattene.
Forsvarsdepartementet i Norge har ikke foretatt noen beslutninger om partnerskap eller valg av leverandør for de nye fregattene, men arbeider med detaljer for anskaffelsesprosessen.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
I den stortingsvedtatte langtidsplanen for Forsvaret er det planlagt en stor opprustning av Sjøforsvaret. Det innebærer blant annet minst fem nye fregatter som skal erstatte dagens Nansen-klasse.
Annonse
Prosessen med å anskaffe de nye kampskipene har knapt rukket å komme i gang, men allerede snuser potensielle verft på gigantkontrakten som blir verdt flere titalls milliarder kroner.
Naval Group er en av de interesserte. Industriverftet , som er rundt 65 prosent eid av den franske staten samt 35 prosent av forsvarsprodusenten Thales, har levert fartøy i de fleste varianter til Frankrikes forsvar.
Over 50 land har stått på kundelisten.
Tips oss:
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Nyheten om at Norge skal ha fem nye fregatter har blitt plukket opp. Representanter fra selskapet dro nemlig til Oslo for å vise frem sine visjoner og ideer for fransk fregattproduksjon for Norge.
– Vi har alltid holdt et øye med Norge, sier Guillaume Weisrock, som er salgsansvarlig i Europa og Nord-Amerika.
– Passer Sjøforsvaret godt
De to representantene fra Naval Group viser stolt og grundig frem FDI-fregatten. Franskmennene er overbevist om at fartøyet passer Norges behov.
– Det er kompakte og rimelige fregatter som ikke går på kompromiss med kravene. Den passer til all mulig krigføring. Dette er en fregatt som ville passet det norske Sjøforsvaret godt, sier Weisrock.
FDI er tilrettelagt for en bestning på 125 personer, som ifølge Naval Group er cirka det samme som Nansen-fregatten opererer med. Det kan være en fordel, da Sjøforsvaret har hatt trøbbel med bemanningen.
Frankrike har økt sin tilstedeværelse på sjøen i nordområdene, og seilt med norske fregatter. Det har gitt verdifull erfaring, mener dem.
Kort og lett
Moderne teknologi er noe av det som er satset på rundt FDI-fregattene.
– For vedlikehold er det et enkelt design som gjør at tungt og stort utstyr lett kan fjernes uten å måtte inn i en tørrdokk. Det gjør skipene oftere tilgjengelig. I tillegg er det digitale løsninger, som blant annet kan redusere kostnader. Rett og slett en nøkkel som kan håndtere trusler, sier Yonec Fihey, som er selskapets markedsføringsdirektør for overflatefartøy.
Ellers er FDI-fregatten forholdsvis kort med sine 122 meter og 4500 tonn i vekt, som er lavere enn Nansen-skipene. Det vil også være plass til ubemannende fartøy og NSM-missiler om bord.
– Dette møter Norges behov, sier Fihey.
Naval Group-representantene sier det ikke vil bli særnorske tilpasninger, men nesten identiske skip som Frankrike og Hellas har bestilt. Deres skip mangler derimot NSM-systemene.
Venter på Norge
Norge har aldri kjøpt materiell fra Naval Group, men franskmennene har tidligere samarbeidet med Kongsberg om en oppgradering for Skjold-korvettene og forsøkt å vinne ubåt-kontrakten, som det tyske verftet TKMS vant.
– Vi har på en eller annen måte alltid vært tilstede i Norge og vært tett på. Så det er ikke fordi vi har hørt om innholdet i langtidsplanen at vi er her, sier Yonec Fihey, som har jobbet i 27 år i det franske sjøforsvaret som kommandør på flere fregatter.
Ifølge Naval Group er norske myndigheter kjent med FDI-fregatten gjennom formelle og uformelle samtaler.
– Norge startet i fjor å lete etter ulike interessenter i hele verden. Nå venter vi på en offisiell invitasjon til anbudsrunden. Vi ser frem til videre dialog med norske myndigheter, sier Weisrock.
Forsvarsdepartementet har foreløpig lite å si om anskaffelsesprosessen for de nye fregattene.
– Forsvarsdepartementet jobber med detaljene rundt videre prosess for anskaffelse av fregatter med helikopter for anti-ubåtkrigføring. Som beskrevet i langtidsplanen er et langsiktig strategisk partnerskap om å drifte og operere fregattene vesentlig for anskaffelsen, skriver pressevakt Lars Gjemble til Forsvarets forum.
– Det er ikke gjort noen valg eller beslutninger om hvilke nasjoner som vurderes som aktuelle for et slikt partnerskap, skriver Gjemble.
Etter det Forsvarets forum forstår jobbes det med en liste over aktuelle kandidater som vil bli tatt med videre i prosessen. Dette kan bli klart i løpet av høsten.