Nyheter

TIL KAI: Tidligere i år lå fregatten KNM Otto Sverdrup til kai i tre uker grunnet kritisk mangel på personell.

Fregatt lå tre uker til kai fordi den manglet folk

I en periode på tre uker i april lå fregatten KNM Otto Sverdrup ved kai ved Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern orlogsstasjon.

Publisert Sist oppdatert

Fregatten seilte på det tidspunktet under Nato-kommando, og hadde gjort det siden storøvelsen Nordic Response i mars. 

Fartøyet seilte med styrken til og med uke 14, som var den første uken i april, og skulle etter planen seile med Nato-styrken frem til 10. mai.

Som regel opererer KNM Otto Sverdrup med to besetninger som bytter på å seile. I april manglet fartøyet folk i en kritisk stilling i besetningen, og gikk til kai på Haakonsvern på grunn av krav til sikkerhet. Der ble det liggende i tre uker i april. 

Ifølge kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret kommandørkaptein Christian Oseberg opprettholdt fartøyet beredskap i hele denne perioden. 

– Perioden til kai på Haakonsvern ble benyttet til trening og videre forberedelser, skriver han i en e-post til Forsvarets forum. 

Oseberg sier at forholdet, altså oppholdet til kai ved Haakonsvern, var avklart med Nato. Ifølge kommandørkapteinen fikk det ikke noen ytterligere konsekvenser. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dersom det hadde vært påkrevd, kunne fartøyet ha gjenopptatt planlagt aktivitet i styrken innen gjeldende klartid, skriver han.

Den siste uken i april var KNM Otto Sverdrup tilbake på havet og deltok blant annet på en øvelse, opplyser kommunikasjonssjefen. 

10. mai gikk fartøyet tilbake under nasjonal kommando og returnerte til Haakonsvern 11. mai.

– Gjennomføringen av deployeringen i Nato-styrken i vår ble dermed noe justert, men både beredskap og sikkerhetshensyn ble ivaretatt gjennom denne løsningen, skriver Oseberg.

Powered by Labrador CMS