Nyheter:

OMSTRIDT LETING: Det tyrkiske fartøyet Oruc Reis (i midten) omringet av tyrkiske marinefartøyer, fotografert vest for Antalya 10. august i år.
OMSTRIDT LETING: Det tyrkiske fartøyet Oruc Reis (i midten) omringet av tyrkiske marinefartøyer, fotografert vest for Antalya 10. august i år.

Tyskland mener Nato-landene Hellas og Tyrkia leker med ilden

Den minste gnist kan føre til katastrofe, advarer Tysklands utenriksminister Heiko Maas, som forsøker å dempe konflikten mellom Hellas og Tyrkia.

Publisert

Forholdet mellom de to Nato-landene er i utgangspunktet anstrengt, og det er blitt ytterligere forverret i sommer.

Årsaken er at Tyrkia har igangsatt leting etter gass i et omstridt havområde der grekerne mener de har rett på eventuelle forekomster.

– Situasjonen i det østlige Middelhav er en lek med ild. Enhver gnist, uansett hvor liten, kan føre til katastrofe, sa Maas under et besøk i Aten tirsdag.

Både greske og tyrkiske marinefartøyer befinner seg i det omstridte området. Maas advarer mot en mulig militær konfrontasjon mellom de to Nato-landene.

Husker du denne? Tyrkia kastet ut av F-35-programmet

Stoltenberg ber om dialog

Etter at Tyrkia gjenopptok leteboringen etter gass i Middelhavet, har landet høstet kraftige reaksjoner både fra Tyskland og Hellas.

– Flere seismiske undersøkelser på nåværende tidspunkt er feil signal, uttalte en talsmann for det tyske utenriksdepartementet 10. august. Han advarte også om at den tyrkiske aktiviteten vil kunne forverre forholdet mellom EU og Tyrkia.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ba samme dag om dialog etter en samtale med Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis.

Kritisk Macron: Mener Tyrkia spiller farlig i Libya

Strid rundt kontinentalsokkel

Letingen etter olje og gass pågår i nærheten av den greske øya Kastellorizo øst i Middelhavet, og ble gjenopptatt mindre enn to uker etter at Tyrkia ga beskjed om at aktiviteten skulle innstilles.

I juli var budskapet at president Recep Tayyip Erdogan ønsker seg en konstruktiv linje for å løse konfliktene om boreaktivitetene som pågår i områder som Hellas mener tilhører den greske kontinentalsokkelen.

I Hellas har Mitsotakis hatt samtaler med sine generaler om situasjonen.

– Vi er i full politisk og operativ beredskap, sa regjeringens talsperson Giorgos Gerapetritis til den statlige TV-kanalen ERT tidligere denne måneden.

Nato-sjefen ser økende trusler: Vil ha et mer globalt Nato fram mot 2030

Frankrike viser muskler

Nato-landene Hellas og Tyrkia har lenge vært på kollisjonskurs når det gjelder prøveboring etter olje og gass i farvannene utenfor Kypros.

Tyrkia avviser grekernes argumentasjon om at det er beliggenheten til de greske øyene som avgjør hvilken del av kontinentalsokkelen Hellas har krav på. Tyrkia mener det er avstanden til det greske fastlandet som skal avgjøre.

Da Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron møttes i forrige uke, sto det stadig mer anspente forholdet mellom Hellas og Tyrkia på agendaen.

– Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fører en ekspansjonistisk politikk som blander nasjonalisme og islamisme som ikke er kompatibel med europeiske interesser, sa Macron i et intervju med magasinet Paris Match.

Tidligere denne måneden trappet Frankrike opp sin militære tilstedeværelse i det østlige Middelhavet. Det franske forsvarsdepartementet uttalte at deres militære tilstedeværelse er en støtte til «fri bevegelse, maritim sikkerhet og respekt for internasjonal lov i Middelhavet».

Powered by Labrador CMS