Nyheter:
Tyrkia kastet ut av F-35-programmet
USA bekrefter at de har utestengt NATO-allierte Tyrkia fra F-35-programmet etter at landet kjøpte missilsystemet S-400 fra Russland.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
USA har gjentatte ganger advart Tyrkia mot å kjøpe det russiske systemet, siden det ikke er kompatibelt med Natos våpensystemer, spesielt F-35-programmet.
I en uttalelse fra Det hvite hus onsdag kveld heter det at avgjørelsen om å kjøpe det russiske rakettsystemet «gjør videre deltakelse i F-35 umulig».
Amerikanerne har truet med å nekte Tyrkia å kjøpe kampflyene med mindre landet slår strek over avtalen om å kjøpe det russiske rakettsystemet innen 31. juli.
Misfornøyde tyrkere
Tyrkia mener utestengelsen er urettferdig, og oppfordrer USA til å gå tilbake på avgjørelsen.
– Dette ensidige tiltaket er ikke i tråd med allianseånden, og det er heller ikke basert på et legitimt grunnlag, sier det tyrkiske utenriksdepartementet i en uttalelse. Videres beskrives den amerikanske avgjørelsen som «urettferdig»
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tidligere hevdet at ethvert F-35-prosjekt uten Tyrkia er «dømt til å kollapse».
– Vi inviterer USA til å gå tilbake på denne feilen, som vil gjøre det mulig å rette opp den ubotelige skaden som er gjort for vårt strategiske forhold, heter det videre i uttalelsen.
Tilbyr russiske kampfly
I etterkant av beslutningen om å kaste Nato-landet ut fra F-35-programmet, får Tyrkia nå tilbud om å kjøpe russiske kampfly.
Dersom Tyrkia er interessert, kan landet få kjøpe russiske kampfly av typen Su-35, heter det i en uttalelse fra sjefen for den russiske våpenprodusenten Rostec, Sergej Tsjemezov, ifølge NTB.
Tidligere har blant andre Kina og Indonesia gjort bestillinger på det russiske kampflyet, der Kina har en kontrakt på 24 fly av typen Su-35, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.
Norsk støtte
USA har tidligere stanset tyrkiske flygeres F-35-trening i USA, samt leveranser av deler og manualer tilknyttet kampflyene. Tyrkia har en kontrakt om kjøp av rundt 100 fly av typen F-35.
Norge er også med i kampflyprogrammet, og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har uttrykt støtte til USAs syn i saken.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har imidlertid nektet å gi etter for presset, og i forrige uke mottok Tyrkia sin første leveranse av det russiske missilforsvarssystemet.
Frykter lekkasjer
Amerikanerne mener det er en risiko for at sensitiv informasjon om F-35 kan lekke til russerne om Tyrkia integrerer S-400 i sitt forsvar. Tyrkerne har på den andre siden klaget på at de har fått dårlige betingelser for å kjøpe det amerikanske alternativet Patriot-systemet.
USA har også sagt at Tyrkia kan bli møtt med økonomiske sanksjoner dersom kjøpet gjennomføres, men har foreløpig ikke kommet med noen.
Betent forhold
Overfor Forsvarets forum fortalte forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) og Tyrkia-ekspert Lars Haugom, om det betente forholdet mellom USA og Tyrkia som splittende i Nato. Tyrkias egenrådige politikk og missilkjøpet ble trukket fram som grunn til bekymring.
– Kjøpet av det russiske missilsystemet S-400 og USAs støtte til kurdiske grupper nord i Syria setter forholdet mellom de to landene på prøve, sa Haugom til Forsvarets forum.