Den franske marinen trapper opp i Middelhavet
Frankrike viser muskler i gasskonflikten mellom Hellas og Tyrkia.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Mens Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis takker Frankrike for støtten, truer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan med at det vil koste dyrt hvis det tyrkiske forskningsskipet som leter etter gass i området, blir angrepet.
Fartøyet ble tidligere i uka sendt til et omstridt område i Middelhavet for å gjøre seismiske undersøkelser. Hellas mener at skipet opererer i et område som tilhører den greske kontinentalsokkelen ettersom det ligger like ved en gresk øy, mens Tyrkia avviser dette fordi det er langt fra det greske fastlandet.
Det franske forsvarsdepartementet uttalte torsdag at Frankrikes militære tilstedeværelse er en støtte til «fri bevegelse, maritim sikkerhet og respekt for internasjonal lov i Middelhavet».
Samme dag tvitret den greske statsministeren at president Emmanuel Macron er «en sann venn av Hellas og en viktig beskytter av europeiske verdier og internasjonal lov».
Ifølge forsvarsdepartementet i Aten ble det torsdag gjennomført felles øvelser med fire greske fregatter og den franske fregatten Lafayette i Middelhavet. Også det franske helikopterhangarskipet Tonnerre, som er designet for landgangsoperasjoner, deltok. I tillegg gjorde to franske jagerfly en stans på Kreta etter å ha deltatt i en øvelse på Kypros.
For et par uker siden varslet Erdogan at letingen etter gass i den østlige delen av Middelhavet skulle innstilles ettersom landet i stedet ønsket en dialog med Hellas.
Erdogan gjentok torsdag at han ønsker samtaler med Hellas, samtidig som han kalte den greske holdningen når det gjelder Egeerhavet og Middelhavet for «ondsinnet».