Nyheter

ENDRINGER: Medaljen for skadde i strid har nå tilbakevirkende kraft til 1947, og ikke bare til 2004.

Forsvaret skal gå gjennom gamle saker etter medaljebeslutning

Medaljen for såret i strid har vært et betent tema. Nå har forsvarssjef Eirik Kristoffersen signert på en sterkt ønsket endring. 

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Medaljen for såret i strid, innstiftet i 2005, vil nå tildeles tilbakevirkende til 1947 for å anerkjenne veteraner såret i tidligere operasjoner.
  • Endringen ble godt mottatt i veteranmiljøet, blant annet av Libanon-veteran Petter Kjendlie.
  • Veteranforbundet Siops har spilt en nøkkelrolle i å presse for denne endringen, argumenterende for at tidligere begrensninger var urettferdige.
  • Beslutningen om å endre tildelingskriteriene kom uventet for mange, men var et resultat av langvarig arbeid og påvirkning fra veteranorganisasjoner.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Dagen før markeringen av FN-dagen 24. oktober kunngjorde Forsvaret at medaljen for såret i strid skal gis tilbakevirkende kraft tilbake til 1947. 

Medaljen ble innstiftet i 2005, men kun veteraner som var blitt såret eller skadd etter 2004 kunne få medaljen.  

Nyheten er godt tatt imot i veteran-miljøet, og for spesielt noen betyr det ekstra. Blant annet for veteran Petter Kjendlie, som fikk Forsvarets innsatsmedalje med rosett i 2014 for et angrep mot FN-tropp i Libanon i 1978.

Likevel har han siden vært opprørt over at de fleste skadde i troppen ikke fikk samme utmerkelse. Derfor planla han å levere inn sin medalje på FN-dagen. 

Da Forsvaret kom med kunngjøringen, måtte han ta en fot i bakken. Nå beholder han likevel medaljen, og er glad for avgjørelsen, men hadde håpet det skjedde under andre omstendigheter. 

– Dette skulle de ha gjort fordi de mener at det er riktig. Det er ikke slik det skal foregå, med et hastverksarbeid. De skal tro at det er riktig, sier Kjendlie. 

– Rettferdigheten har vunnet

Veteranforbundet Siops er blant organisasjonene som har jobbet i årevis med saken. Rådgiver Njål Kjølholdt-Gustavsen, samt flere andre i Siops, skrev forrige helg et leserinnlegg til Forsvarets forum hvor de adresserte nettopp begrensingene rundt medaljen.

– Vi mener at rettferdigheten har vunnet her.  En god nyhet og et viktig gjennomslag for det norske veteranmiljøet som har jobbet med saken i mange år. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Siops fikk først et gjennomslag i ny tiltaksplan for veteranfeltet i mars om at statuttene skulle gjennomgås.

– Det er absolutt på tide. Nå får utenlandsveteranene anerkjennelsen de har krav på. Dette er noe som bare skulle mangle, sier Kjølholdt-Gustavsen.

Endringen påvirker veteraner fra operasjoner i land som Somalia, Libanon og Irak, samt flere misjoner på Balkan og Afghanistan. 

Nyheten kom som en hyggelig overraskelse for Siops.

– Vi visste det var bevegelser i saken, men ikke når beslutningen skulle tas. Samtidig forventet vi at en endring skulle skje. Et ulogisk og urettferdig skille er heldigvis borte nå. 

Undrende til tidsbruk

SIOPS-RÅDGIVER: Njål Kjølholdt-Gustavsen.

Faktum er uansett at det har tatt mange år med sterke krefter i sving før det har skjedd en endring.

– Kanskje det har en sammenheng med en bedre oversikt over skadd, norsk utenlandspersonell enn tidligere, som et resultat av Forsvarets digitalisering av eldre data fra internasjonale operasjoner. Vi er fornøyde, men er spørrende til hvorfor det har tatt så lang tid. 

Det er usikkert hvor mange som nå er kvalifisert til medaljen, men Siops-rådgiveren forventer at en større gruppe vil søke om medaljen. 

Siden nyheten kom har det strømmet på med tilbakemeldinger.

– Dette betyr mye for veldig mange, etter så mange års urettferdighet, sier han. 

I november skal Siops ha et møte med Forsvaret om medaljestatuttene. 

– Det er fortsatt mange aktuelle medaljesaker, blant annet Forsvarets medalje for falne i strid, sier Njål Kjølholdt-Gustavsen.

Avviser press

Harald-David Meum, leder for Forsvarssjefens dekorasjonsråd, innstilte endringen overfor forsvarssjefen, og er naturligvis glad for at sårede i strid fra 1947 til 2004 også kan vurderes til medaljen. 

– En gledens dag. Jeg tror mange er veldig glade, sier Meum. 

Arbeidet fikk fart på seg i vår da det kom to enkeltinnstillinger, som gjorde at rådet valgte å vurdere statuttene for medaljen igjen. Meum avviser at press fra omgivelsene den siste tiden har påvirket arbeidet. 

– Dette er et arbeid som har pågått i lang tid og gjennom flere år. Planen var å gjennomføre et råd tidlig i høst, dette rådsmøtet måtte dessverre utsettes. Hadde planen blitt fulgt ville forsvarssjefen blitt forelagt FDR sitt råd tidligere i høst. 

GLAD: Harald-David Meum, leder for Forsvarssjefens dekorasjonsråd, er fornøyd med endringene for medaljen for såret i strid.

Hadde det skjedd, kunne noen fått medaljene allerede på FN-dagen 24. oktober. Når de første medaljene blir delt ut, er ikke klart ennå. 

– Jeg tror enkelte kan bli dekorert før 8. mai, men først må vi få sakene inn. Jeg har besluttet at vi skal gjenoppta de sakene som har fått avslag på grunn av tid. Det gjelder kanskje mellom åtte og ti personer. I tillegg har enkelte veteraner lovet å sende oss inn en søknad. 

Hvor mange som nå er kvalifisert for medaljen er fortsatt usikkert.

– Mange kommer til å bli glade og takknemlig, men det er også de som ikke ønsker oppmerksomhet rundt seg selv og ikke vil søke. 

– Det har vært snakket om denne medaljen i flere år. Hvorfor skjer endringen først i 2024?

– Det har vært jobbet med lenge, og nå er vi veldig glade for at det gikk i orden, sier Meum. 

Powered by Labrador CMS