Nyheter

GJENSYNSGLEDE: Over 100 veteraner fra Norges første oppdrag i Kosovo var samlet på Rena leir for å dele minner og være sammen.

Hedret soldater fra Norges første oppdrag i Kosovo

Over 100 veteraner fra Norges første Kosovo-oppdrag ble dekorert på gjensynstreff på Rena leir lørdag.

Publisert

Lørdag 12. oktober ble en spesiell dag for mange av veteranene som deltok i Norges første oppdrag i Kosovo. På et gjensynstreff på Rena Leir ble over 100 veteraner dekorert med medalje for internasjonale operasjoner.

– Det ble utrolig god stemning og følelser i sving når gamle krigere møttes. Det var mye skryt, juging og røverhistorier. Vi hopper rett tilbake i tid og det er som vi nettopp har sett hverandre, selv om det har gått mange år, sier Forsvarets sjefssersjant Rune Wenneberg til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Oppdraget i Kosovo startet sommeren og høsten i 1999. KFOR 1 var første gang det norske Forsvaret sendte ut en stor avdeling som var samtrent og utstyrt for kampoperasjoner. 

KFOR 1 ble et tydelig skille mellom mobiliseringsforsvaret og det moderne innsatsforsvaret. I høst er det 25 år siden, og i den anledning var det duket for et gjensyn på Rena leir og en markering for alle de fremmøtte.

Aulaen «Ormen den lange» var fylt med over 230 veteraner og deres familier da bataljonssjef for KFOR 1 Robert Mood ønsket velkommen sammen med bataljonspresten Aslak Brekke. 

I sin tale til forsamlingen snakket Mood om oppdraget og at Telemark bataljon har ledet an for utviklingen i Hæren. Videre presiserte han at alle som vært i Telemark bataljon alltid kommer til å være en del av hverandres familie.

ANERKJENNELSE: Brigader Trond Haande deler ut medalje til en av soldatene fra KFOR 1.

Forsvarets veteraninspektør og sjef for Forsvarets veterantjeneste Morten Henriksen sier at gjensynstreffet for KFOR 1 var et flott arrangement som inneholdt både faglig oppdatering om Hæren, Ukraina og veterantjenesten og medaljeseremoni og sosialt samvær.

– Medaljeutdelinger er en viktig form for anerkjennelse, og gjensynstreff er en viktig del av å ta vare på hverandre og minnene fra tjenesten ute, sier Henriksen. 

Etter foredrag ble over 100 veteraner oppstilt og dekorert under en egen medaljeparade under ledelse av generalløytnant Robert Mood, sersjantmajor Rune Wenneberg, og Forsvarets veteraninspektør og sjef for Forsvarets veterantjeneste oberst Morten Henriksen. Sjef for våpenskolen brigader Trond Haande var mønstringsherre.

Etter medaljeseremonien ble det avholdt minnesmarkering og kransenedleggelse i minnelunden over falne kamerater, ledet av bataljonens prest i Kosovo, Aslak Brekke.

FALNE KAMERATER: Soldatene fra KFOR 1 viser sin respekt til falne kamerater ved minnelunden på Rena leir.
Powered by Labrador CMS