Nyheter

MEDALJE: Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste deles ut til veteraner som har gjennomført internasjonal tjeneste som tidligere ikke har falt under begrepet internasjonale operasjoner.

Flere veteraner står uten medalje: – Det er opp til forsvarssjefen 

– Det er pinlig at Norge ved våre offentlige myndigheter ikke viser sin offisielle anerkjennelse, sier generalsekretær i Skadde i internasjonale operasjoner (SIOPS), Kjetil Bragstad.

Publisert Sist oppdatert

Kort oppsummert:

Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste tildeles norsk militært og sivilt personell som har deltatt i internasjonal tjeneste under norsk kommando.

  • NVIO har foreslått endringer i statuttene for å inkludere operasjoner som Gungne, ved å fjerne geografiske begrensninger.
  • Forslaget inkluderer å erstatte begrepet «utenlandsoperasjoner» med «operasjoner i en internasjonal ramme» eller «internasjonalt tilsnitt».
  • Endringer i statuttene behandles i dekorasjonsrådet og skal godkjennes av forsvarssjefen.
  • NVIO håper på en gjennomgang av statuttene for å gjøre dem mer fleksible og tilpasset et operasjonsbilde i stadig utvikling. 
  • Forsvarets dekorasjonsråd (FDR), ledet av oberstløytnant Harald David Meum, forteller at statuttendringer og andre overordnede dekorasjonssaker rådsbehandles normalt i Forsvarets dekorasjonsråd.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

«Det som er synd er at personellet som gjør samme tjeneste under Operasjon Ellisiv, Gungne ikke får medaljen da denne finner sted i Norge»

Det skriver generalsekretær i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO), Bjørn Robert Dahl i et dokument til forsvarssjefen om forslag til endring av statuttene til Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste. 

Forsvarssjefens signerte statutter

Statuttene for medaljen for internasjonal tjeneste beskriver kriteriene for tildeling til norsk militært og sivilt personell som har deltatt i internasjonal tjeneste. 

Medaljen gis til de som har tjenestegjort i minst 30 sammenhengende dager under norsk kommando, med unntak for de som må avbryte oppholdet på grunn av skade eller død.

Gjentatt deltakelse markeres med stjerner på båndet. 

Medaljen, som tildeles av Forsvarets ledelse, er en hedersbevisning for betydelig innsats i krevende internasjonale oppdrag og anerkjenner de som har bidratt i Norges forpliktelser utenfor landets grenser.

GITT FORSLAG: Generalsekretær i NVIO, Bjørn Robert Dahl har gitt forslag til endring av statuttene.

Vil ha samme annerkjennelse

Under Operasjon Gungne gir norske instruktører opplæring til ukrainske soldater. Operasjonen ledes av Trøndelag heimevernsdistrikt og er en del av Operasjon Ellisiv, slik som Operasjon Interflex i Storbritannia. 

Instruktørene ved Interflex tildeles Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste, men instruktørene i Operasjon Gungne får den ikke – nettopp fordi statuttene krever at tjenesten må foregå utenfor Norges grenser.

Les også: Ny medalje deles ut i år: – Steg i riktig retning

– NVIO er for at de skal få samme anerkjennelse og vi har skrevet til forsvarssjefen og gitt våre forslag til hvordan statuttene kan endres, sier generalsekretær i NVIO, Bjørn Robert Dahl.

Statuttene er geografisk beskrevet med begrepene «utenfor kongerikets grenser» «utenlandsoppdrag» og «utenlandstjeneste», noe NVIO mener gir lite fleksibilitet. 

De foreslår i grovt å kutte alt som har med landets grenser og utenlandsoperasjoner, og heller bruke begrep som «operasjoner i en internasjonal ramme» eller «internasjonalt tilsnitt».

«Det er fremdeles forsvarssjefen som skal bestemme hvilke operasjoner som skal falle innenfor, slik at det fremdeles er en ventil til stede som hindrer utvanning av statuttene», står det i vedlegget NVIO har sendt til forsvarssjefen. 

– Det er opp til forsvarssjefen å endre statuttene og det kan gjøres fort, skriver Dahl til Forsvarets forum. 

«NVIO håper at forsvarssjefen tar en gjennomgang av disse og bruker sine rådgivere for å gjøre statuttene mer fleksible, slik at de møter utfordringene i et operasjonsbilde som stadig er i utvikling», skriver Dahl avslutningsvis i vedlegget.

ULIK ANERKJENNELSE: Oberstløytnant Harald-David Meum forteller at Forsvaret anerkjenner veteraner på ulik måte.

Ulik anerkjennelse til ulik tjeneste

Oberstløytnant Harald David Meum er sjef for Forsvarssjefens dekorasjonsråd (FDR).

Ved spørsmål om hvordan Forsvaret vurderer hvordan dagens ordning treffer, når det gjelder å anerkjenne innsatsen til alle typer veteraner, både militært og sivilt personell, uavhengig av operasjonens risiko og lengde, svarer han: 

– Forsvaret anerkjenner veteraner på ulik måte, avhengig av hvilken type tjeneste disse har gjennomført. Veteraner fra operasjoner i utlandet (INTOPS og INTINS) får et utvidet tilbud i forhold til andre veteraner, svarer Meum. 

– Ser du et behov for å justere dagens kriterier for tildeling?

– Dekorasjonsrådene er åpne for å ta imot innstillinger på enkeltpersoner og mer overordnet dekorasjonsspørsmål, som berører endring av eksisterende statutter, med mer, svarer han til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Videre forteller han at statuttendringer og andre overordnede dekorasjonssaker rådsbehandles normalt i Forsvarets dekorasjonsråd (FDR), før forsvarssjefen fatter endelig beslutning. 

FDR er et bredt sammensatt råd med representanter fra Forsvarsstaben, Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret, Heimevernet og Forsvarets veterantjeneste, svarer han til Forsvarets forum.

«Viktig og riktig» med engasjement

Meum forteller at det gjennomføres Veteranforum to ganger i året på Forsvarets veteransenter (FVS), der alle de frivillige veteranorganisasjonene i hele landet inviteres. Disse forumene brukes til å dele informasjon og synspunkter mellom organisasjonene og Forsvaret. 

I tillegg har Forsvarets veterantjeneste løpende kontakt med de største veteranorganisasjonene.

– Innholdet og omfanget av veteransaken er under stadig utvikling, og de frivillige veteranorganisasjonene er helt sentrale premissleverandører for å drive dette arbeidet videre, sier han.

Og legger til:

– Det er derfor både viktig og riktig at organisasjonene engasjerer seg og utfordrer både dekorasjonsregimet og andre rettigheter og tilbud.

Powered by Labrador CMS