Meningsmålinger fra Ukraina viser at mange tviler på om landet vil klare å ivareta sine egne veteraner. Nå understreker veteranorganisasjoner i Norge behovet for handling.
NVIO og SIOPS har tilbudt hjelp til Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet med å ivareta ukrainske krigsveteraner, men har ikke fått gjennomslag.
Kameratstøtte er blant tjenestene NVIO har erfaring med, og de ønsker å bruke denne kompetansen til å støtte skadde ukrainske soldater.
SIOPS, med spesialkompetanse på skadde krigsveteraner, ønsker å tilby sitt likepersonsnettverk og tilpasset informasjonsmateriell til skadde ukrainere på norske sykehus.
Forsvarsdepartementet har bekreftet et kommende møte med NVIO og SIOPS for å diskutere et potensielt samarbeid om ivaretakelse av ukrainske krigsveteraner.
Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.
I takt med ukrainernes kamp for frihet, kritiserer veteranorganisasjoner regjeringens sviktende prioritering av ivaretakelsen av veteraner i Ukraina-krigen.
Annonse
Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) og Skadde i internasjonale operasjoner (SIOPS) har tilbudt seg å støtte offentlige myndigheter i ivaretakelsen av ukrainske krigsveteraner, men venter fortsatt på svar fra regjeringen to år etter.
Mangel på svar fra regjeringen
NVIO og SIOPS har tilbudt å hjelpe Forsvarsdepartementet med å ivareta ukrainske krigsveteraner. De ønsker å diskutere et samarbeidsprosjekt mellom veteranorganisasjoner og Forsvarsdepartementet og har også kontaktet Utenriksdepartementet om dette.
NVIO og SIOPS ved generalsekretærene Bjørn Robert Dahl og Kjetil Bragstad, er skuffet over at regjeringen ikke tar tak i forslaget.
– I to år har vi påpekt muligheter for å anvende den unike kompetansen og erfaringen vi som veteranorganisasjoner har innen ivaretakelse av veteraner i dag, men vi har ikke fått noe svar eller nevneverdig interesse, kommenterer Dahl og Bragstad.
Nansen-programmet for Ukraina
Samtidig har den norske regjeringen gjennom Nansen-programmet for Ukraina, fokusert på bredere bistandsprosjekter for å støtte Ukraina i kampen mot russiske angrep.
– Norge støtter flere organisasjoner som har programmer og prosjekter rettet mot mental helse og rehabilitering. Skadene og lidelsene er store i Ukraina og ukrainske krigsveteraner er en av flere målgrupper for denne innsatsen, forteller lederen for Norads Ukraina-avdeling, Jorun Sigrid Nossum til Forsvarets forum.
Hun forklarer at veteraner inkluderes i prosjekter for sårbare grupper, men at veteranstøtte ikke er en egen prioritert innsats.
Ivaretakelse av veteraner er ikke spesifisert tematisk eller som en egen målgruppe for den sivile støtten til Ukraina, men at de altså kan inkluderes når sårbare grupper får støtte gjennom større prosjekter.
Norad opplyser at de er midt i en prosess med å vurdere søknader under sivilsamfunnsutlysningen for 2024, hvor flere av søkerne ønsker å inkludere krigsveteraner som målgruppe for sine programmer.
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
Kameratstøtte til veteranene
– Vi har gjort en del ting opp gjennom årene og har en del erfaring på forskjellige områder, spesielt kameratstøtte og det er nok det som må komme i gang snarest, sier Dahl.
Kameratstøtte er organisert hjelp, støtte og rådgivning gitt til veteraner og deres familier som trenger det. Hensikten med ordningen er å sikre at veteraner får tilgang til og mulighet for en støttende prat med en annen veteran.
NVIO påpeker at de har verdifull erfaring med kameratstøtte og rehabilitering, som de mener er nødvendig for å hjelpe ukrainske soldater som har blitt skadet, både fysisk og mentalt.
Frem til nå er dette blitt gjort basert på personlig initiativ og ikke koordinert med myndighetene, verken i Norge eller Ukraina.
– Vi mener det er viktig at dette er forankret på politisk nivå. Derfor er presset høyt mot myndighetene og Forsvarsdepartementet, sier Dahl.
Behandling og rehabilitering
– Vårt fokus er skadde ukrainske krigsveteraner som er i behandling i Norge, sier rådgiver i SIOPS, Njål Kjølholdt-Gustavsen.
SIOPS ønsker å tilby sitt likepersonsnettverk og tilpasset informasjonsmateriell til skadde ukrainere på norske sykehus. De har spesialkompetanse på skadde krigsveteraner, noe de ønsker å tilby til offentlige myndigheter. De mener prosjektet kan være et fellesprosjekt mellom veteranorganisasjonene i Norge.
Organisasjonen har gjennom flere år drevet et likepersonsarbeid, der skadde veteraner bistår andre skadde veteraner gjennom råd og veiledning. Likepersonsarbeidet kan tilbys som støtteapparat til de ukrainske soldatene som er til behandling i Norge.
– Videre detaljer ønsker vi å snakke med regjeringen om ved Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet, sier Kjølholdt-Gustavsen til Forsvarets forum.
– Jeg så muligheten til å kunne bidra på en positiv måte innenfor veteranarbeidet, både med min formelle kompetanse og med min erfaring fra feltet, forteller Bragstad.
Han har vært generalsekretær i SIOPS siden februar 2023 og har selv blitt skadet i en operasjon i Afghanistan i 2007, da bilen han satt i kjørte på en veibombe.
Bragstad ble livstruende skadet med blant annet lungekollaps og omfattende skader, som til slutt endte med at han måtte amputere venstre bein over kneet. Hans medsoldat og beste venn Kristoffer Sørlig Jørgensen mistet livet.
Har avtalt møte
Organisasjonene sier de har fått bekreftet av politisk ledelse i Utenriksdepartementet at ivaretakelse av veteraner i Ukraina ikke prioriteres i den nåværende situasjonen.
– Dette mener vi er sterkt kritikkverdig, kommenterer Bragstad og Dahl.
Utenriksdepartementet forteller til Forsvarets forum at de er kjent med at SIOPS og NVIO ønsker å tilby sin kompetanse til skadde ukrainske krigsveterenaer.
– Mitt poeng i samtaler med veteranorganisasjonene har vært at Ukrainas behov skal ligge grunn for Norges støtte, og at så lenge krigen pågår betyr det at de store pengene brukes på våpen og annen militær støtte, og på tiltak for å holde samfunnshjulene i gang, for eksempel reparasjon og strømforsyning, forteller statssekretær Eivind Vad Petersson.
Han legger til at det er åpenbart at en ivaretakelse av veteraner vil bli en viktig oppgave for Ukraina både nå og i flere tiår fremover.
Forsvarsdepartementet sier til Forsvarets forum at de ønsker å møte veteranorganisasjonene i nær fremtid.
– Derfor har vi avtalt et møte mellom politisk ledelse i Forsvarsdepartementet og veteranorganisasjonene i nær fremtid, og vi ser frem til å diskutere mulighetene for et eventuelt samarbeid, sier pressekontakt i Forsvarsdepartementet, Brage Berglund.