Kronikk

SIOPS: I mange år har de jobbet for at utenlandsveteranene som ble skadet før 2004 får sin heder fra felleskapet vårt.

Forskjellsbehandling av veteranene

Medaljen såret i strid bør få tilbakevirkende kraft. Dagens regler gjør at utenlandsveteraner som har blitt såret før 2004, ikke får medaljen.

Publisert

Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Medaljer og dekorasjoner er en viktig del av myndighetenes offisielle anerkjennelse av militær innsatsfor Norge i utlandet. SIOPS har i mange år arbeidet for at medaljen såret i strid får tilbakevirkende kraft, slik at utenlandsveteranene som ble skadet før 2004 får sin rettmessige og verdige heder fra felleskapet vårt.

Medaljen såret i strid, som ble innstiftet av Forsvaret i 2005, skulle blant annet tildeles utenlandsveteraner som har blitt såret i tjeneste i internasjonale operasjoner.

Likevel gis medaljestatuttene, medaljens regler, kun tilbakevirkende kraft til 1. januar 2004. Dette fører i dag til at utenlandsveteraner som har blitt såret psykisk eller fysisk i kamplignende handlinger før 2004, ikke får medaljen.

Ulogisk og urettferdig skille

Statuttene skaper et urettferdig og ulogisk skille mellom utenlandsveteranene våre, blant annet tidligere tjenestegjørende fra Libanon, Somalia, Irak, flere misjoner på Balkan og Afghanistan. 

Hva gjør at soldaten som ble såret i strid før 2004 ikke ansees verdig nok til å dekoreres for sitt offer?

HELHETSVURDERING: Daværende veteraninspektør generalmajor Kristin Lund åpnet for at statuttene skulle gjennomgås, til nå har lite skjedd.

Da SIOPS ved talsperson Anders Grindaker problematiserte denne urettferdigheten i 2014, kommenterte daværende veteraninspektør generalmajor Kristin Lund at bakgrunnen skyldes en«helhetsvurdering», og at inspektøren åpnet for at statuttene skulle gjennomgås, til nå har lite skjedd.

Fikk gjennomslag

Vi stiller fortsatt spørsmål om hva som inngikk i «helhetsvurderingen»? Innebærer det at Forsvaret nå har bedre oversikt over skadd norsk militærpersonell?

SIOPS fikk et viktig gjennomslag om medaljen såret i strid i Støre-regjeringens nye nasjonale tiltaksplan for veteranene som ble lansert i mars i år. 

I et av tiltakene i planen bes Forsvaret innen juni neste år vurdere medaljestatuttene, og vurdere hensiktsmessigheten av å tildele medaljen for forhold som fant sted før 2005. Selv er ikke SIOPS helt fornøyd, og vi forventer nå handling fra Forsvaret.

Dagens medaljestatutter har påvirket mange, sakens mange ansikter

Medaljesakens mange ansikter

Mange har selv blitt påvirket direkte av statuttenes urettferdige avgrensning fra Forsvaret. Flere av disse signerer på dette leserinnlegget.

Styreleder i SIOPS og Libanon-veteran Arve M. Aasbak som ble skadet i tjeneste som militærpoliti i Beirut i 1989, kvalifiserer i dag ikke til medaljen. 

Det gjør heller ikke SIOPS-nestleder Hallgeir Mikalsen, som ble skutt i Afghanistan i 2003, eller styremedlem og Libanon-veteran Morten Berg som gikk på et minefelt og fikk sprengt bort det ene beinet i 1980. Dette er bare noen av mange historier.

SIOPS forventer handling av Forsvaret

SIOPS ønsker videre dialog med Forsvaret med forsvarssjefen og veteraninspektøren i spissen, om hvordan medaljens innretning kan endres til det bedre for skadde veteraner fra internasjonale operasjoner. SIOPS forventer at de frivillige veteranorganisasjonene involveres i arbeidet om militære dekorasjoner.

Vi ønsker en verdig og rettferdig anerkjennelse for utenlandsveteranene våre. Det urettferdige skillet som medaljen såret i strid har skapt, oppleves som en nedprioritering av den militære innsatsen som mange i veteranmiljøet har gjort for Norge. Dette må bortfalle.

Powered by Labrador CMS