Nyheter

NEI: Norge får ikke kjøpe det nyutviklede langdistansemissilet Precision Strike Missile (PrSM), produsert av Lockheed Martin.

USA sier nei til norsk kjøp av nytt langdistanse-missil

Norge får ikke kjøpe USAs nye Precision Strike Missile eller GMLRS Extended Range.

Publisert Sist oppdatert

Norge står foran en milliardinvestering i langtrekkende presisjonsild til Hæren, og fikk tidligere i august godkjent et mulig kjøp av M142 Himars-rakettartillerisystemer fra USA. 

Den foreslåtte avtalen, som har en verdi på 6,2 milliarder kroner, inkluderer 16 Himars-systemer og 130 missiler av tre ulike typer.

USA godkjenner imidlertid ikke at Norge får tilgang til de nyeste missilene, som Precision Strike Missile (PrSM) og GMLRS Extended Range. 

PrSM har en rekkevidde på 499 kilometer, og GMLRS Extended Range har en rekkevidde på 150 kilometer. Av GMLRS godkjenner USA kun norsk kjøp av de eldre missilene med rekkevidde på 90 kilometer. 

Det skriver Teknisk Ukeblad

– Vi jobber fortsatt for å få tilbud også på disse missilene, men det vil eventuelt komme lengre frem i tid, sier Bo Espen Lobben fra Forsvarsmateriell til Teknisk Ukeblad.

Framover skal det avgjøres om Norge skal fullføre avtalen med amerikanerne, eller om de skal åpne for en konkurranse mot resten av markedet.

Powered by Labrador CMS