Nyheter

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og konsernsjef i Nammo Morten Brandtzæg i Washington DC tidligere i år. Det er regjeringen som har besluttet at oppskriften på norske artillerigranater skal deles med Ukraina.

Nammo gir Ukraina oppskriften på norske artillerigranater

Norsk forsvarsteknologi skal deles med Ukraina, noe som betyr at artillerigranater utviklet av Nammo på Raufoss nå skal produseres i Ukraina.

Publisert

Regjeringen har besluttet å bidra med midler for at Nammo skal kunne overføre teknologi og kompetanse til en ukrainsk samarbeidspartner. Tiltaket finansieres gjennom Nansen-programmet, blir det opplyst i en pressemelding.

Nammo har inngått en avtale som legger til rette for at en ukrainsk forsvarsbedrift får lisens til å produsere 155 millimeter artillerigranater i Ukraina, opplyser Forsvarsdepartementet.

– Nå vil Nammo dele oppskriften sin med Ukraina. Det betyr at ukrainske styrker kan få raskere forsyninger, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

– Nammo er stolte over å kunne dele teknologi og kompetanse som vil bidra til å styrke Ukraina i deres forsvarskamp, legger konsernsjef Morten Brandtzæg i Nammo til.

Artilleriammunisjonen skal tas i bruk av ukrainske styrker. Det er regjeringen som har besluttet at oppskriften på norske artillerigranater skal deles med Ukraina.

– Ukraina har et stort behov for artilleriammunisjon for å kunne stå imot den russiske angrepskrigen. Denne regjeringen har tatt flere grep for å øke produksjonen av artilleriammunisjon i Norge. Samtidig ser vi at det er viktig å styrke ukrainernes evne til å produsere moderne artilleriammunisjon i Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Det var i mars at Regjeringen åpnet for at norske forsvarsbedrifter kan søke Utenriksdepartementet om lisens for teknologioverføring til Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS